ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ

0

Ιστορία της Ιαματικής Πηγής Κύθνου

Στο νησί της Κύθνου δημιουργήθηκαν οι πρώτες υποδομές Ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, επί εποχής Όθωνα και Αμαλίας γύρω στα 1840. Λέγεται, ότι η βασίλισσα Αμαλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της να τεκνοποιήσει, έφερε από τη Βαυαρία ένα εξαιρετικό επιτελείο, αποτελούμενο από τους κορυφαίους γιατρούς της εποχής, οι οποίοι, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στην υδροθεραπεία, που βρισκόταν ήδη σε μεγάλη ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη του 19ου αιώνα, αναζητούσαν σε όλη την Ελλάδα το κατάλληλο ιαματικό νερό, προκειμένου να ευεργετηθεί η νεαρή βασίλισσα. Θεώρησαν, λοιπόν, την Κύθνο και το ιαματικό νερό της, ιδανικά για την υπογονιμότητα.

Στο Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν ακόμα και σήμερα οι μαρμάρινοι λουτήρες που κατασκευάστηκαν προκειμένου να κάνει το μπάνιο του το βασιλικό ζεύγος.

Η δεξαμενή της πηγής των Αγ. Αναργύρων οικοδομήθηκε το 1838, αφού πρώτα έγιναν χημικές αναλύσεις που απέδειξαν τις ιαματικές ιδιότητες των πηγών. Το 1836 έφθασε στην Κύθνο ο αρχιτέκτονας Christian Hansen, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών μαζί με τον βοηθό του Laurent. Τελικά την εκτέλεση του σχεδίου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Laurent.

Το κτίσμα του Υδροθεραπευτηρίου κτίστηκε το 1857. Στη συνέχεια κτίστηκε το παρακείμενο κεραμοσκεπές νεοκλασικό κτίριο με σχέδια του Er. Ziller.

Ιδιότητες του Ιαματικού Νερού της Πηγής Κύθνου

Το Υδροθεραπευτήριο έχει δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων (ΦΕΚ Αναγνώρισης Φυσικού Ιαματικού Πόρου Αγίων Αναργύρων: 1860/Β/24.6.2016), είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο παρακείμενο παλαιό κτίριο. Ο φυσικός πόρος «πηγή Αγίων Αναργύρων» έχει θερμοκρασία 40,5 βαθμών Κελσίου, ενώ χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπέρθερμο, μεταλλικό, ισχυρά χλωριονατριούχο, ασθενώς θειούχο και ανθρακούχο υπερτονικό, ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό.

Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου (ΦΕΚ Αναγνώρισης Φυσικού Ιαματικού Πόρου Κάκαβου: 1861/Β/24.6.2016), βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο. Ο φυσικός πόρος «πηγή Κακάβου» έχει θερμοκρασία 52,5 βαθμούς Κελσίου ενώ χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπέρθερμο μεταλλικό, ισχυρά χλωρονατριούχο, ασθενώς θειούχο και ανθρακούχο, υπερτονικό και ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό.

Το νερό των πηγών ενδείκνυται για:

  • Νοσήματα μυοσκελετικού συστήματος (ρευματικές, αρθριτικές παθήσεις)
  • Νοσήματα νευρικού συστήματος
  • Δερματικές παθήσεις
  • Γυναικολογικές παθήσεις

Το νερό των πηγών αντενδείκνυται για συστηματικά, μεταδοτικά, καρδιαγγειακά νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.