Το ζήτημα του νέου καθεστώτος ως προς τη διαχείριση των φυσικών ιαματικών πόρων, μετά την καθιέρωση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. και τον τρόπο με το οποίο προσαρμόζονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο οι δήμοι της χώρας, συζήτησε αναλυτικά το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, στη συνεδρίαση του στην αίθουσα των μελών του αθλητικού συλλόγου Θερμαϊκός Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δελτίο Τύπου 22-06-2022

Το ζήτημα του νέου καθεστώτος ως προς τη διαχείριση των φυσικών ιαματικών πόρων, μετά την καθιέρωση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. και τον τρόπο με το οποίο προσαρμόζονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο οι δήμοι της χώρας, συζήτησε αναλυτικά το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, στη συνεδρίαση του στην αίθουσα των μελών του αθλητικού συλλόγου Θερμαϊκός Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης ενημέρωσε το σώμα για μια σειρά από δήμους της χώρας οι οποίοι κίνησαν τις διαδικασίες και έλαβαν την απόφαση που προβλέπεται για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής που τους ανήκει.

Ειδικότερα για το δήμο Τρικκαίων, που αποφάσισε για τον ιαματικό πόρο Ριζώματος, όπου δραστηριοποιείται και παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου, να τον αναπτύξει ο δήμος. Τους δήμους Κω, Καλύμνου, Μήλου και Θέρμου, για τον ιαματικό φυσικό πόρο στη θέση «Κόκκινο Στεφάνι» Μυρτιάς και των εγκαταστάσεων του και του δήμου Θεσσαλονίκης για τα λουτρά Θέρμης, οι οποίοι έλαβαν απόφαση στην οποία δηλώνεται ξεκάθαρα προς την Πολιτεία η πρόθεση και η βούληση των δημοτικών αρχών οι ιαματικές πηγές να παραμείνουν στη διαχείριση των δήμων.

Ιδιαίτερη συζήτηση έκανε το διοικητικό συμβούλιο για τα λουτρά Τραινούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης, όπου μετά από πρόταση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία τουριστική ιαματική επιχείρηση δήμου Αλεξανδρούπολης ο δήμος αποφάσισε την αξιοποίηση των λουτρών και των εγκαταστάσεων του από τον ίδιο. Το Δ.Σ. συζήτησε την αντιπαράθεση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα λουτρά της περιοχής και την αντικατάσταση υπαλλήλου στην παραπάνω εταιρεία του δήμου που για χρόνια δι

αχειρίζεται τα λουτρά.

Εξέτασε τα δημοσιεύματα για την ιαματική πηγή Λουτρακίου Περαχώρας όπου  δεν υπάρχει απόφαση του δήμου για το θέμα της αξιοποίησης, ενώ ανάλογο δημοσίευμα υπάρχει και στην εφημερίδα τα «Γεγονότα» της Αλμωπίας για τα λουτρά του Λουτρακίου «Πόζαρ» Αριδαίας και τις ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναφορικά με την παραχώρηση των λουτρών σε ιδιωτικά συμφέροντα.

 

ΤΑΙΠΕΔ

Στη συνέχεια το Δ.Σ. ανέλυσε την απόφαση του διοικητικού συμβούλιου του ταμείου αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών της λουτρόπολης Καμένων Βούρλων. Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 475 στρέμματα και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Γαλήνη και το υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης τα οποία είναι εν -λειτουργία καθώς και άλλα σημαντικά κτίρια, το ξενοδοχείο «Θρόνος», το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» κ.α., ενώ εντός του ακινήτου βρίσκεται η ιαματική πηγή «Γεωργαλά», η οποία καλύπτει τις ανάγκες του ξενοδοχείου και του υδροθεραπευτηρίου.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για τη διαπίστωση ότι είναι ώριμες προς αξιοποίηση οι ιαματικές πηγές των Θερμοπύλων καθώς μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 έχει προγραμματιστεί η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου, το οποίο περιλαμβάνει υδροθεραπευτήριο και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Το Δ.Σ. συζήτησε στη συνέχεια το θέμα της λειτουργίας των λουτρών Νιγρίτας, που βρίσκονται τέσσερα χιλιόμετρα από τη Νιγρίτα, 22 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών και 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στη μονάδα λειτουργεί το ξενοδοχείο Λητό με 14  λουτήρες και ιατρείο.

Ανέλυσε, ακόμη το δημοσίευμα του «Ενικού» για πέντε ιαματικές πηγές που «ψάχνουν» επενδυτές. Αυτές είναι: τα λουτρά του Πόζαρ και οι πηγές της Αιδηψού, της Κύθνου, της Λέρου και της Ικαρίας που μπαίνουν  σε πρώτο πλάνο με στόχο την αξιοποίησή τους.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης ενημέρωσε το σώμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη γεώτρηση στο Σιδηρόκαστρο Σερρών από την  ελληνική αρχή γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών στο πλαίσιο της προσπάθειας της για αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.

Το Δ.Σ. συζήτησε στη συνέχεια, με αφορμή δημοσίευμα της energypress, το ζήτημα της αξιοποίησης της γεωθερμίας στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει η energypress, «η γεωθερμία είναι μία ανανεώσιμη πηγή που γεννιέται στο εσωτερικό της γης δεν εξαρτάται από την τυχαιότητα των καιρικών συνθηκών και υπό όρους βιώσιμης εκμετάλλευσης είναι ενέργεια βάσης συμβάλλοντας άμεσα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας».

Κλείνοντας το Δ.Σ. συζήτησε το ζήτημα της ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με το ποιοι δικαιούνται το επίδομα λουτροθεραπείας 2022. Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος επανειλημμένα ζήτησε με παρεμβάσεις του, να μην παραμείνει το λουτρικό επίδομα στα 150 ευρώ, αλλά να αυξηθεί τουλάχιστον στα 300 ευρώ και να αφορά 15 λούσεις για διάστημα δύο εβδομάδων. Μάλιστα με επιστολές του στο γραφείο του Πρωθυπουργού και προς τον Υπουργό Τουρισμού και ενημέρωση προς φορείς του πολιτικού κόσμου αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος προτείνει την ένταξη της λουτροθεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και της ενίσχυσης του θερμαλισμού στην χώρα μας.

 

 

Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

Τηλ. επικ. 6944440224

axmetaloulis@HYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”gmail.coHYPERLINK “mailto:axmetalo@otenet.gr”HYPERLINK mailto:axmetalo@otenet.grm