ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΗΛΟ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΙΤΡΕΙΕΣ

0
Στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένης και της γεωθερμίας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μήλου στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου

«Η Μήλος στον ενεργειακό βωμό»

Αναφορά, σχετικά με τις επενδύσεις για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στο σύμπλεγμα Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, αλλά και αίτημα προς την τοπική κοινωνία να παραμείνει συσπειρωμένη ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Μήλου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και έπειτα από σχετική ερώτηση, από πλευράς του δημοτικού συμβούλου, κ. Νίκου Μάλλη, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στη Μήλο και συγκεκριμένα τι απαντήσεις έδωσαν για το ζήτημα της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας.

Ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, απαντώντας, τόνισε ότι η ανάπτυξη των επενδύσεων ΑΠΕ αφορά σε ένα ζήτημα που δεν εκπορεύεται από την εθνική πολιτική, αλλά κυρίως από την ευρωπαϊκή, η οποία στηρίζεται και από τα περισσότερα κόμματα και ως εκ τούτου, ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί σε τοπικό επίπεδο, από την τοπική κοινωνία, την οποία και κάλεσε να παραμείνει συσπειρωμένη.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας, ειδικά σε μία χρονική περίοδο, που το νησί γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση, τόσο στον τουριστικό τομέα, όσο και σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ζητήθηκε για ακόμη μία φορά, το ζήτημα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει συνολική συζήτηση και ενημέρωση, αλλά και να εξαχθεί μία νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Έχουμε εναλλακτικές προτάσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες της Μήλου»

Σε απάντηση της ερώτησης του κ. Μάλλη, όσον αφορά στη θέση των κυβερνητικών βουλευτών, για το ζήτημα της γεωθερμίας, ο κ. Μικέλης ανέφερε, ότι «η επίσκεψή τους είχε επίκεντρο κυρίως την εορτή των Κατακομβών», ωστόσο πως στις μεταξύ τους συζητήσεις, θίχτηκαν αρκετά ζητήματα του νησιού.

Παρ’ όλα αυτά και σε ότι αφορά στην ενέργεια, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «είναι γραμμή της κυβέρνησης, και όχι μόνο της νυν, αλλά και της προηγούμενης. Και αυτό γιατί αυτά έρχονται ως γραμμή από το εξωτερικό. Το θέμα είναι πόσο δεμένοι θα είμαστε εμείς ως κοινωνία και πόσο μπορούμε να ανεχτούμε κάποια πράγματα, από τη στιγμή που έχει αφαιρεθεί ο λόγος από εμάς. Εμείς μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις αλλά δεν τις λαμβάνουν πουθενά υπόψιν ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, οι δήμοι, δεν έχουν και καμία ενημέρωση».

Επίσης, ο κ. Μικέλης υπενθύμισε, ότι είναι μέλος του Δικτύου Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών, το οποίο σχεδιάζει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, καθώς «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει να γίνει μεγαλούπολη, να γίνει Πτολεμαΐδα το Νότιο Αιγαίο», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας, ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση στο νησί της Μήλου, 85 ανεμογεννητριών. «Έχουμε κάνει εναλλακτικές προτάσεις, με καινοτόμες λύσεις, με λύσεις που θα αναδείξουν το νησί μας, λύσεις που έχει τη δυνατότητα το νησί να παρέχει και ως εκεί», υπενθύμισε ο κ. Μικέλης.

«Σεισμικές δονήσεις έως 3 ρίχτερ κάθε μέρα»

Παράλληλα, αναφέρθηκε αμιγώς και στο ζήτημα της γεωθερμίας, ενώ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στο νησί, λόγω της πρότερης επαγγελματικής του εμπειρίας.

«Ξέρω τις ιδιαιτερότητες της γεωθερμίας. Από μικρό παιδί, από την 1η Λυκείου, συμμετείχα με το Σύλλογο Νέων Μήλου στα συνέδρια που είχαν γίνει. Ξέρω τους κινδύνους που μπορεί να έχει η εκμετάλλευση ενός γεωθερμικού πεδίου. Βλέπω αν χωρούν στο νησί μου παραπάνω δραστηριότητες», σημείωσε.

Παράλληλα συμπλήρωσε, ότι «έβαλαν σεισμογράφους, ενώ σεισμογράφο είχε και ο Δήμος, έως και το 2017. Βρίσκονται σε πολλά σημεία της Μήλου, ήρθαν και τους ανανέωσαν». Όπως τόνισε, «αυτό δε σημαίνει ότι “αύριο” θα ανοίξει η γεωθερμία», υποστηρίζοντας, πως παρ’ ότι έχουν υπάρξει ενέργειες, ενέργειες υπήρξαν και στο παρελθόν και δεν προχώρησαν, ενώ ξεκαθάρισε ότι μόνο οι ίδιοι οι Μηλιοί μπορούν να σταθούν σύμμαχοι ο ένας στο πλάι του άλλου, σε αυτό τον αγώνα.

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας, ότι «η Μήλος δεν προορίζεται για 120 μεγαβάτ. Μήλος – Κίμωλος – Πολύαιγος είναι ένα γεωθερμικό πεδίο που μπορεί να φτάσει από 300 έως 500 μεγαβάτ. Γι’ αυτό και κάνουν και την εγκατάσταση αυτού του υποβρυχίου καλωδίου», αναφέροντας, πως «θα δημιουργηθούν σεισμικές δονήσεις έως 3 ρίχτερ καθημερινά αν η Μήλος “τρυπηθεί” στα 1500 μέτρα. Και ακόμη, τα 300 και 500 μεγαβάτ αντιστοιχούν σε τρεις ή τέσσερις μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου, που μπορεί κανείς να τις εγκαταστήσει οπουδήποτε αλλού, αντί να καταστρέψει αυτό το πολιτιστικό μνημείο, το γεωλογικό μνημείο, αυτό τον τόπο, που είναι μοναδικός παγκοσμίως και συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα μέρη του κόσμου».

Μόνη λύση η ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ

«Η Μήλος είχε μπει στο βωμό στο παρελθόν, για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Σαντορίνη και όλη η εξορυκτική δραστηριότητα μεταφέρθηκε εδώ, επειδή εμείς έχουμε βέβαια και πολλά περισσότερα μεταλλεύματα. Τώρα, ξαναμπαίνει στον ενεργειακό, αυτή τη φορά, βωμό, μόνο που πλέον υπάρχει μία διαφορά. Έχει αναδειχτεί και το οικονομικό στοιχείο, έχει αναδειχτεί και το πολιτιστικό στοιχείο, αλλά και η τουριστική ανάπτυξη που είναι ραγδαία», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μήλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τοπική κοινωνία οφείλει να προστατεύσει τον τόπο, τόσο από την ενεργειακή υπερεκμετάλλευση, όσο και από την τουριστική «επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, στο κομμάτι της υπέρμετρης δόμησης. «Γι’ αυτό προχωράμε με ταχύ βήμα το ΣΧΟΟΑΠ, προκειμένου να χαρακτηρίσουμε τα σημεία και να έχουμε δεδηλωμένη εμείς την άποψή μας».