- POSTED ON ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 22:41
Στην Ελλάδα έχουμε μια τακτική σεισμική δραστηριότητα, αυτό άλλωστε είναι γνωστό και ολίγον ενοχλητικό, αλλά ακριβώς αυτό το ηφαιστειογενές έδαφος είναι που μας χάρισε, εκτός από το κούνημα, και μια πληθώρα μεταλλικών και ιαματικών πηγών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Γνωστές οι ευεργετικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα, έχουν εξελιχθεί σε πόλο τουριστικής ανάπτυξης βάζοντας την Ελλάδα στο χάρτη του ιαματικού τουρισμού.
Περίπου 750 είναι καταμετρημένες από τις οποίες έχουν αξιοποιηθεί, περισσότερο ή λιγότερο, περί τις 180 μέχρι σήμερα. Ανάλογα στη χημική σύσταση των υδάτων τους αλλά και τη θερμοκρασία τους, οι πηγές διαφοροποιούνται και κατηγοριοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων.
Ο δρόμος με έφερε σε τέσσερις από αυτές.
Άγκιστρο Σερρών
Ώρα να βγαίνω όμως, να παραχωρήσω την υγρή αίθουσα στους επόμενους που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους.
Το χωριό του Άγκιστρου έχει σχεδόν εξαλείψει την ανεργία αφού οι κάτοικοί του έχουν επενδύσει στη φιλοξενία και στην εστίαση βασιζόμενοι στο πολύτιμο δώρο των ιαματικών πηγών τους. Δίπλα στο αρχικό κτίσμα έχουν προστεθεί και άλλες, καινούριες δεξαμενές, καλαίσθητες και περιποιημένες, για όσους δεν καταφέρουν να βρουν ελεύθερο το βυζαντινό κτίσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ολόκληρο το 24ωρο λειτουργίας των λουτρών. Η μεταμεσονύκτια επίσκεψη, είναι μια υπέροχη εμπειρία.
Σιδηρόκαστρο Σερρών
Πολύ κοντά στην κωμόπολη του Σιδηροκάστρου, μόλις επτά χιλιόμετρα προς τα βουλγαρικά σύνορα, στον οικισμό Λουτρά, σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα προς τον κάμπο των Σερρών, τον ποταμό Στρυμόνα και το Όρος Μπέλλες, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά Σιδηροκάστρου. Σε μια τυχαία μεσημεριανή ώρα μιας καθημερινής, επικρατεί μια υπέροχη ησυχία έξω από το ανακαινισμένο κτήριο του υδροθεραπευτηρίου. Διαθέτει τρεις πισίνες ομαδικού υδρομασάζ και αερομασάζ με ελεγχόμενη θερμοκρασία καθώς και 15 σύγχρονες ατομικές μπανιέρες με υδρομασάζ. Αλλά η κίνηση την ώρα που έφτασα είναι λιγοστή οπότε έχω την τύχη να απολαύσω χωρίς αναμονή τη μεγάλη δεξαμενή. Τα νερά της συγκεκριμένης πηγής με μια θερμοκρασία κοντά στους 44 βαθμούς Κελσίου, ανήκουν στα θερμότερα και η ευγενέστατη κοπέλα στην υποδοχή με παροτρύνει, αν δεν είμαι συνηθισμένος, να ανοίξω το μεγάλο παράθυρο της αίθουσας έτσι ώστε να αραιώνουν τουλάχιστον οι υδρατμοί. Ακολούθησα κατά γράμμα τη συμβουλή της αφού η αίσθηση του πολύ ζεστού νερού στο δέρμα, πιστοποίησε την προειδοποίησή της. Ακόμη και με ανοιχτό παράθυρο, η ατμοσφαιρική θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 32 βαθμούς. Η σύσταση και η θερμοκρασία του νερού είναι ιδανική για την καταπολέμηση μυικών πόνων, διάφορων μορφών αρθρίτιδας, τενοντίτιδας, γυναικολογικών παθήσεων αλλά και της μοντέρνας πάθησης του αυχενικού.
Πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο, με ένα υπέρ-χαλαρό βάδισμα, παρατηρώ την περιοχή γύρω από τα κτήρια του υδροθεραπευτηρίου. Την θυμάμαι πυκνά πευκόφυτη μέχρι τη μεγάλη πυρκαγιά του Σεπτέμβρη του 2017 όπου, σύμφωνα με το πόρισμα της πυροσβεστικής, ένας μπλοκαρισμένος τροχός αμαξοστοιχίας από τις παρακείμενες γραμμές, δημιούργησε σπινθήρα προκαλώντας την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους θέτοντας σε κίνδυνο και μέρος των κτιριακών υποδομών των λουτρών.
Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας
Ακόμη και οι καλύτερες φωτογραφίες δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που βλέπει και βιώνει από κοντά ο επισκέπτης εδώ. Στο Δήμο Αλμωπίας Αριδαίας αναβλύζουν οι ιαματικές πηγές Λουτρακίου ή Πόζαρ (από τη σλάβικη ονομασία που σημαίνει φωτιά ή θερμότητα).
Μια υπέροχη λουτρόπολη, ζωντανή, με υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις διάσπαρτες μέσα σε ένα τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς. Κλειστοί χώροι με καλαίσθητες ιδιωτικές πισίνες, χαμάμ, κέντρα αισθητικής και χαλάρωσης, τουριστικά περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα, μέχρι και λαογραφικό μουσείο βρίσκει κανείς εδώ. 13 χιλιόμετρα από την κωμόπολη της Αριδαίας, 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, με τα τελευταία χιλιόμετρα πριν την άφιξη σε μια διαδρομή πανέμορφη που προϊδεάζει αλλά και εντείνει την ανυπομονησία της άφιξης, τα Λουτρά Πόζαρ ανήκουν στο κουτάκι της λίστας του κάθε ταξιδιώτη το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί.
Αλλά τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με τους καταρράκτες και τις υπαίθριες φυσικές δεξαμενές μέσα σε ένα περιβάλλον φαντασίας και χρωμάτων. Οι επισκέπτες μοιάζουν να απολαμβάνουν την εμπειρία σαν χαρούμενα παιδιά που ανακαλύπτουν κάτι που δεν γνώριζαν ότι υπήρχε. Μέχρι σήμερα.
Αφήνω την πετσέτα μου στο κάγκελο, δίπλα σε μπουρνούζια και πετσέτες άλλων λουόμενων, τακτοποιώ τα σαγιοναράκια μου δίπλα σε άλλα ζεύγη, σαν μια ιεροτελεστία στην Άπω Ανατολή και κατεβαίνω αργά την πέτρινη σκάλα μέχρι το τιρκουάζ γαλακτερό νερό της ζεστής υπαίθριας δεξαμενής.
Τα πορτοκαλί πλατανόφυλλα, διάσπαρτα πεσμένα μέσα και έξω από τα νερά, απλώς τονίζουν τον χρωματικό καμβά. Βυθίζομαι μέχρι το πηγούνι στους 37 βαθμούς Κελσίου, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά μου να σταθώ κάτω από τη ροή του καταρράκτη, να νιώσω το βάρος του νερού από την πτώση του επάνω μου. Το δέρμα αισθάνεται έντονα τη διαφορά της θερμοκρασίας των υδάτων με αυτή της ατμόσφαιρας, κάνοντας την επαφή με τη φύση ακόμη πιο γοητευτική. Κάποιοι τολμηροί δρασκελίζουν το όριο της ζεστής φυσικής πισίνας και στέκονται κάτω από τα παγωμένα νερά της κανονικής ροής, ακριβώς δίπλα στην ιαματική. Σαν παιδιά των λουλουδιών απολαμβάνουμε όλοι αυτό το φυσικό θαύμα, αχόρταγα, σχεδόν συνωμοτικά.
Τα Λουτρά Πόζαρ εντάχθηκαν το 2015 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Λουτροπόλεων. Είναι ανοιχτά όλο το χρόνο.
Λουτρά Σμοκόβου
35 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, γνωστές για την ιαματική τους δράση, ήδη από τον 17ο αιώνα, σχεδόν κρυμμένες μέσα σε κατάφυτους λόφους, βρίσκονται οι πηγές Σμοκόβου. Ένα από τα μεγαλύτερα υδροθεραπευτήρια της Ελλάδας, με νερά που αναβλύζουν στους 42 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα ζεστά αλλά και θαυματουργά θεραπευτικά για πολλές παθήσεις όπως του αναπνευστικού, του πεπτικού, ρευματικά, για γυναικολογικές παθήσεις και δερματολογικά.
Μέσα σε ένα υπέροχο, μακρόστενο κτήριο, στεγάζονται με τάξη και φροντίδα ατομικές μεγάλες μπανιέρες υδρομασάζ, χαμάμ, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, αίθουσες μασάζ, ρινοπλύσεων, ατομικών εισπνοών αλλά και η πανύψηλη και φωτεινή αίθουσα της πισίνας, σαν ένας θεραπευτικός ναός χτισμένος ανάμεσα στα ψηλά δέντρα για κάθε πιστό προσκυνητή της ευεξίας και της καλής υγείας. Μέχρι και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων σύχναζε εδώ. Ανοιχτά σίγουρα από Παρασκευή μέχρι Κυριακή, αλλά και σε γιορτές και αργίες. Για τις υπόλοιπες ημέρες το χειμώνα, χρήσιμη θα ήταν μια επικοινωνία πιο πριν.
Οι βουτιές στην πισίνα απαγορεύονται.