Στα χέρια των δήμων της χώρας παραμένουν οι περισσότερες ιαματικές πηγές καθώς και οι λουτροπόλεις που λειτουργούν, μετά την ψήφιση του νόμου 4875 στις 23 Δεκεμβρίου 2021 για τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας Ιαματικές Πηγές Ελλάδας (ΙΠΕ ΑΕ). Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τον τελευταίο χρόνο με τους δήμους να ζητούν ριζικές αλλαγές και αναδιαμόρφωση, καθώς κινδύνευαν να χάσουν περιουσιακά στοιχεία μέσα από τα χέρια τους.
Η τελευταία αλλαγή στο νόμο διασφαλίζει το υπάρχον καθεστώς για την πλειονότητα των ιαματικών πηγών. Εξαίρεση στη βόρειο Ελλάδα αποτελεί ο δήμος Βόλβης που καλείται να λάβει απόφαση για τα λουτρά Ν. Απολλωνίας.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος 4875/2021 αφορά τις δημοτικές ιαματικές πηγές, ενώ στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 29 κρατικές πηγές. Φυσικοί πόροι για τους οποίους τρέχουν επενδυτικά σχέδια προς υλοποίηση, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα περάσουν εξίσου στα χέρια της ΙΠΕ ΑΕ.
Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για τον ρόλο της ΙΠΕ ΑΕ με περιορισμένο αριθμό πηγών στην κατοχή της, αφού τα παράθυρα του νόμου θα επιτρέψουν στους δήμους να διατηρούν τις εγκαταστάσεις στη δική τους κατοχή.
Δανάς: Αρχικά όλες οι ιαματικές πηγές θα περνούσαν στην ΙΠΕ ΑΕ
«Αρχικά, βάσει του νομοσχεδίου, όλες οι ιαματικές πηγές καθώς και οικοπεδικές εκτάσεις πέριξ αυτών, επρόκειτο να περάσουν στα χέρια της ΙΠΕ ΑΕ με στόχο την ανάπτυξη και αξιοποίηση. Στη συνέχεια και αφού ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις από τους ΟΤΑ και τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, άλλαξε ο νόμος και προστέθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης του ειδικού σήματος λειτουργίας, ώστε οι πηγές να παραμένουν στους δήμους. Παρόλα αυτά, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί η ευκαιρία σε δήμους που δεν έχουν εκδώσει ειδικό σήμα, να το πράξουν και να προβούν σε ενέργειες αν επιθυμούν να κρατήσουν τις εγκαταστάσεις. Οι εν λόγω δήμοι καλούνται να λάβουν απόφαση δημοτικού συμβουλίου ως τις 23 Ιουνίου 2022 που να λέει ότι θέλουν να αναπτύξουν την πηγή τους και στη συνέχεια να συντάξουν οικονομοτεχνικές μελέτες επενδυτικών σχεδίων σε διάστημα 4ετίας και συνολικά από τη μέρα της απόφασης, σε βάθος χρόνου 10ετίας, να εκτελέσουν τις σχετικές εργασίες», ανέφερε μιλώντας στο Cityportal ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος Μάρκος Δανάς.Πηγή: Cityportal