ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 1995-2000

0
EYRVPAIKOS SYNDESMOS
ESPA DELTI TYPOY

Ευρωπαϊκή υδροθεραπεία στην καρδιά του μετα-COVID
7 Ιουνίου 2021
Στην Ευρώπη, ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η υδροθεραπεία στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19; Συνέντευξη με την Csilla Mezősi, γενική γραμματέα του ESPA (European Spas Association), μια ένωση που εκπροσωπεί την υδροθεραπεία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

csilla mezosi spa θεραπεία covid europe
Πώς σκοπεύουν τα ιαματικά λουτρά να συμμετάσχουν στη διαχείριση του post-COVID;
Η πανδημία αντιπροσωπεύει μια ιστορική στιγμή για την ανανέωση και την αναγνώριση της λουτροθεραπεία  και των ιαματικών λουτρών. Είναι η σταθερή μας πεποίθηση και ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε από τον Απρίλιο του 2020, μέσω επιστημονικών μελετών, σχετικά με τα οφέλη των θερμικών θεραπειών για αναπνευστικές παθήσεις, τις καρδιαγγειακές παθολογίες, την παχυσαρκία, την ψυχική υγεία κ.λπ. Παίρνουμε κάθε ευκαιρία να δημοσιεύσουμε αυτές τις πληροφορίες.

Πολλά μέλη του ESPA (European Spas Association) εμπλέκονται με τις υγειονομικές αρχές ή υπήρξαν ενεργά συνεργάτες κατά τη διάρκεια της κρίσης στην υγεία, στη δεύτερη γραμμή του συστήματος υγείας, όπως στη Γερμανία, τη Σλοβενία ​​και τη Σερβία. Η Σλοβακία ήταν η πρώτη χώρα που προσέφερε προγράμματα αποκατάστασης μετά το COVID σε θέρετρα σπα, χρηματοδοτούμενα από την ασφάλιση υγείας. Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σερβία και η Λιθουανία λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.

Η νέα μελέτη του Cneth (Εθνικό Συμβούλιο Θερμικών Εγκαταστάσεων – ένας οργανισμός που εκπροσωπεί γαλλικές θερμικές εγκαταστάσεις), επιπλέον, δείχνει σαφώς ότι οι ασθενείς αναγκάστηκαν να αναβάλουν τη θεραπεία τους στη θεραπεία σπα λόγω της πανδημίας που υπέφεραν και είχαν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Πώς συνέβαλε η ESPA στην ενσωμάτωση του τουρισμού υγείας στο πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Το ESPA έκανε ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα, συμμετέχοντας με την ομάδα του Manifesto τουρισμού στην εκπόνηση της πρότασης “Πολλαπλή επίδραση – γιατί να επενδύσουμε στον τουρισμό” που απευθύνεται στον Thierry Breton, Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά. Αυτό το κείμενο χρησίμευσε επίσης ως κατευθυντήρια γραμμή για τα μέλη μας σχετικά με διάφορες ιδέες.

Για παράδειγμα, ο άξονας «Power Up» συνίσταται στην ενίσχυση της προαγωγής της υγείας στην Ευρώπη. Η υγεία είναι ένα megatrend και επομένως ένας συναισθηματικός παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο ζωής και τη σύγχρονη κοινωνία. Οι ευρωπαϊκές λουτροπόλεις  προκάλεσαν πάντα την επιθυμία για επίσκεψη – ως σημαντικά μέρη της ευρωπαϊκής κοινωνίας, μνήμης, πολιτισμού, υγειονομικής περίθαλψης και τουρισμού. Η προώθηση της ευρωπαϊκής προσφοράς τουρισμού υγείας μπορεί επίσης να αποτελέσει μέσο για την επιτάχυνση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και την καταπολέμηση της εποχικότητας. Ο τουρισμός υγείας είναι η κατάλληλη απάντηση στην εποχικότητα και τον μαζικό τουρισμό, ενώ τα ιαματικά ιαματικά λουτρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους της δημόσιας υγείας μέσω της πρόληψης και στη βελτίωση της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας.

Ένας άλλος άξονας: “Connect” (για “Connect”). Τα ευρωπαϊκά ιαματικά λουτρά, τα οποία προσφέρουν φυσικές θεραπείες (βαλνολογία, θερμική ιατρική, κ.λπ.) αντιπροσωπεύουν πρωταρχικούς προορισμούς για την πρόληψη της λοίμωξης από κοροναϊό και την αποκατάσταση ατόμων που βρίσκονται σε ύφεση.

Αυτές οι πόλεις συνεπώς απαιτούν πρόσθετες επενδύσεις όσον αφορά την πρόσβαση και τις συνδέσεις με μεγάλες πόλεις, τις δημόσιες και βιώσιμες μεταφορές κ.λπ. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η βιώσιμη τουριστική υποδομή για να ηγηθεί ως ηγέτης σε ανθεκτικά τουριστικά θέρετρα στην Ευρώπη. Αφορά επίσης την ενθάρρυνση της ανάπτυξης μιας συσκευής πολλαπλών αισθητήρων και λογισμικού που συνδέει τη δημόσια υγεία και τα ιαματικά λουτρά. Και αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας και των θετικών επιδράσεων των θεραπειών στα ιαματικά λουτρά χάρη στην έξυπνη τεχνολογία.

Η ESPA μόλις γιόρτασε την 25η επέτειό της. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτά τα 25 χρόνια ενεργού έργου για τα ιαματικά λουτρά και τα ιαματικά σπα στην Ευρώπη, και έχουμε βοηθήσει να ενώσουμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γύρω από τις φυσικές θεραπείες. Από την άλλη πλευρά, είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι και λίγο απογοητευμένοι που τα ιαματικά λουτρά και τα ιαματικά, που αποτελούν μέρος του συστήματος υγείας και βοηθούν τόσους πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων του COVID-19, επηρεάζονται τόσο πολύ από τις διοικητικές διακοπές.

Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απομονώσουμε τον τουρισμό υγείας από τον τουρισμό γενικά και να τον προστατεύσουμε από όλους τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών.

Η νέα θεμελιώδης ιδέα: είναι καλύτερο να πάτε σε ένα ασφαλές κέντρο spa και υγείας παρά να μείνετε στο σπίτι. Πρέπει να υπερασπιστούμε ξεκάθαρα την ιδέα ότι σε αυτές τις περιόδους κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, η φροντίδα της υγείας κάποιου σε spa  υψηλών προδιαγραφών είναι στην πραγματικότητα η μόνη έξυπνη απόφαση για πολλούς ασθενείς.

© Xiongmao – stock.adobe.com / ESPA