τα νεα απο την Ικάρια και τους γιατρούς της περιοχής

0

4+1 Ερωτήσεις στον Ικαριώτη Ειδικό Ορθοπεδικό Μιχάλη Μάλαλαχια

Συζήτηση με τον Μιχαήλ-Αλέξανδρο Μαλαχιά, MD, PhD, Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Therapis General Hospital, Αθήνα, Εξωτερικό Ερευνητικό Συνεργάτη στο Hospital for Special Surgery, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ο Δρ. Μαλαχιάς είναι ένας διεθνώς εκπαιδευμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Έλκει την καταγωγή του από την Ικαρία, όπου και υπηρέτησε, στο παρελθόν, ως αγροτικός ιατρός (Περιφερειακό Ιατρείο Μαγγανίτη, 2006-2007).

Αφού ολοκλήρωσε την ειδικότητα και το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικεύτηκε σε διεθνή ακαδημαϊκά κέντρα του υψηλότερου επιπέδου, όπως το διάσημο Hospital for Special Surgery (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), η Clinica Ars Medica (Λουγκάνο, Ελβετία), και η ATOS Klinik (Χαϊδελβέργη, Γερμανία).

Μετά από πολυετή χειρουργική εξειδίκευση στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2021, για να ασκήσει την ορθοπαιδική επιστήμη στη γενέτειρά του.

Τον ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση του στις ερωτήσεις της Ικαριακής Ραδιοφωνίας,  έτσι ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα.


  1. Πως είναι να επιστρέφεις στην Ικαρία ως επιστήμονας μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία εκτός Ελλάδος;

 

Η μεγάλη αλλαγή είναι η επιστροφή στην Ελλάδα, σε αυτήν την συγκεκριμένη Ελλάδα της αβεβαιότητας, των δυο απανωτών κρίσεων, όλων αυτών που συνέβησαν την τελευταία δεκαετία. Αν δεν έκανα το βήμα τώρα, με τον ερχομό της  δεύτερης κόρης μου, νομίζω, δεν θα το έκανα ποτέ.

Όσο για την Νικαριά, το νησί ήταν, πάντα, ο τόπος ο πιο αγαπημένος, για μένα. Ο τόπος του παππού και του πατέρα. Ο τόπος που έκανα τα πρώτα μου βήματα ως ιατρός, αγροτικός, στο Περιφερειακό Ιατρείο του Μαγγανίτη, δεκαπέντε χρόνια πριν. Έτσι, αισθάνομαι μόνο χαρά που θα έχω τη δυνατότητα να προσφέρω σε αυτόν τον τόπο, με τον τρόπο μου.

 

  1. Η Ορθοπεδική ως ιατρική επιστήμη, σε έκανε να αντιμετωπίσεις προκλήσεις που δεν φανταζόσουν;

 

Στην πραγματικότητα, όχι. Δεν ήταν προκλήσεις, όσον αφορά την επιστήμη, αυτή καθεαυτή. Οι προκλήσεις είχαν να κάνουν με την χώρα που έτυχε να ζήσω και να σπουδάσω ιατρική, την χώρα μας. Η πρόκληση ήταν να βγω από το ιατρικό σύστημα σκέψης της συγκεκριμένης χώρας και να προσαρμοστώ σε τελείως διαφορετικά συστήματα, όπως το Αμερικάνικο, το Ελβετικό και το Γερμανικό. Η μετεκπαίδευσή μου στις εν λόγω χώρες ήταν μια πρόκληση προσαρμογής σε γλώσσες και κουλτούρες, που, όμως, μου διεύρυνε εκπληκτικά τους ορίζοντες, όσον αφορά την άσκηση της ορθοπαιδικής επιστήμης. Έτσι, το βήμα αυτό το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε νέο συνάδελφο.

 

  1. Μπορεί η Ικαρία ως περιβάλλον να βοηθήσει στην ανάκαμψη κάποιου ασθενή με κάποιο Ορθοπεδικό τραυματισμό ή είναι απαραίτητη η μετακίνηση σε κάποιο αστικό κέντρο με εξοπλισμένα Κέντρα Φυσικοθεραπείας.

 

Η Ικαρία θα μπορούσε να είναι το ιδανικό περιβάλλον! Ο φυσικός τρόπος ζωής, τα ιαματικά λουτρά, ο καθαρός αέρας, η ισορροπημένη διατροφή, τι άλλο θέλεις για έναν ορθοπαιδικό ασθενή που βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης;

Σχετικά με τους φυσικοθεραπευτές, από όσο μαθαίνω, υπάρχουν, όχι μόνο παλιοί, αλλά και νέοι επιστήμονες, ειδικά από Σοφράνο μεριά. Πλην νοσοκομείου, ο Άγιος πάσχει σε αυτό το ζήτημα, αλλά είμαι αισιόδοξος, μιας και ακούω νέα παιδιά, επιστήμονες, να μετακομίζουν τα τελευταία χρόνια στο νησί από την Αθήνα. Ποιος ξέρει, μπορεί να έρθουν και φυσικοθεραπευτές!

Αυτό που, ωστόσο, λείπει από το νησί είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο Φυσικοθεραπείας. Φερ’ειπείν, με τα ιαματικά λουτρά που έχουμε, είναι απορίας άξιο πως δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο ειδικό κέντρο αποκατάστασης, με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, που θα λειτουργούσε σαν πανελλαδικός πόλος έλξης για ανάλογο τύπο τουρισμού.

 

  1. Η Ικαρία, ως μέρος παγκόσμιας μακροζωίας Blue Zone, στα βασικά συστατικά της έχει την καθημερινή ήπια άσκηση, (περπάτημα πχ.): βοηθάει ή καταπονεί το καθημερινό περπάτημα το σώμα;

 

Το καθημερινό ήπιο περπάτημα βοηθάει, δεν καταπονεί. Συνίσταται ανεπιφύλακτα ως άσκηση στο γενικό πληθυσμό, πλην ασθενών με προχωρημένη αρθρίτιδα.

Η ίδια η Νικαριά, ίσως, έχει κάτι να διδάξει τον κόσμο επί του προκειμένου. Οι Νικαριώτες είναι, χωρίς υπερβολή, εκείνοι οι άνθρωποι που δεν σταματούν ποτέ τις αγροτικές δουλειές, και, έτσι, στην ουσία, αρνούνται να “συνταξιοδοτηθούν”. Πάρε για παράδειγμα τις εκατόχρονες γιαγιάδες στα Χάρτια και στην Βαώνη και σε όλο το νησί που συνεχίζουν να μαζεύουν τις ελιές, χωρίς βοήθεια! Αυτές οι γιαγιάδες αρνούνται να εγκαταλείψουν τη μάχη με το χρόνο και, εν τέλει, δικαιώνονται, καθώς, η ήπια σωματική άσκηση που κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση στην τρίτη ηλικία, σίγουρα παίζει τον ρόλο της στο φαινόμενο της Νικαριώτικης μακροζωίας.