ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

0
Θερμοκήπια Θράκης

ESG Today

Θερμοκήπια Θράκης: Αξιοποιούν τα Γεωθερμικά πεδία Ξάνθης για βιώσιμα προϊόντα

  • NewsRoom

Τα Θερμοκήπια Θράκης είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, που χρησιμοποιεί τη γεωθερμία ως μέσο θέρμανσης, σταθερές συνθήκες καλλιέργειας με τον πιο φιλικό τρόπο παραγωγής από την άποψη της ενέργειας, ως προς το περιβάλλον.

Η κύρια εγκατάσταση των Θερμοκηπίων εκτάσεως 185 στρμ βρίσκεται στην περιοχή της Ξάνθης για έναν και πολύ σημαντικό λόγο: Την ύπαρξη ζεστού νερού (~60οC) από το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο Νέου Ερασμίου-Μαγγάνων.

Γεωθερμία είναι η αστείρευτη θερμική ενέργεια, που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό της γης προς την επιφάνεια. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) που αντικαθιστά πλήρως τη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και όλα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης/ψύξης αυτή τη στιγμή στον κόσμο, καθώς είναι καθαρή ενέργεια που πηγάζει από τη γη και το οποίο εγγυάται σταθερές υψηλές αποδόσεις, εντυπωσιακή εξοικονόμηση και πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται για να καλύψει στο 100% τις ανάγκες σε θέρμανση των Θερμοκηπίων Θράκηςχαρακτηρίζοντάς τα ως τα πιο φιλικά και βιώσιμα θερμοκήπια ως προς το περιβάλλον. Είναι τα μόνα θερμοκήπια χωρίς καμινάδα.

Θερμοκήπια Θράκης

Στη Βόρεια Ελλάδα η γεωθερμία είναι ένα μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, γεγονός που είχε αναδειχθεί μέσα από τις αρχικές μελέτες του ΙΓΜΕ τη δεκαετία του 1980 και αργότερα τη δεκαετία του 2000. Η ευρύτερη περιοχή της Θράκης και ειδικότερα η Ξάνθη διαθέτει ένα πολύ σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό με διάσπαρτα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας. Κύρια εφαρμογή, η θέρμανση στην αγροτική δραστηριότητα (υπαίθριες ή υπό κάλυψη καλλιέργειες-θερμοκήπια).

Η γεωθερμία είναι η φυσική θερμική ενέργεια, που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό της γης προς την επιφάνεια. Είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς εκμεταλλεύεται την ανεξάντλητη ενέργεια που περικλείεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης/ψύξης αυτή τη στιγμή στον κόσμο, καθώς είναι καθαρή ενέργεια που πηγάζει από τη γη και το οποίο εγγυάται σταθερές υψηλές αποδόσεις, εντυπωσιακή εξοικονόμηση και πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Θερμοκήπια Θράκης

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η στροφή μας από τη χρήση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης σε νέα συστήματα που προφέρουν εξοικονόμηση και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα και με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική, στόχος είναι η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και η ένταξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη θέρμανση και ψύξη των κτηρίων.

Άλλωστε και από την Εθνική Νομοθεσία και το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας, επιβάλλεται η σταδιακή κατάργηση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης κτηρίων και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα και αποδοτικά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δράσεις αυτές επιταχύνονται από την ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας επιτακτική την αξιοποίηση των πλούσιων σε ενέργεια ελληνικών γεωθερμικών πεδίων.