ιαματικά νερά και σπηλαιολογικός τουρισμός στο Κιλκίς
Τα θαύματα της φύσεως δεν είναι πάντα ορατά με την πρώτη ματιά. Ενίοτε αποκαλύπτονται με τον αέρα που αναπνέει κάποιος όπως συμβαίνει στο σπήλαιο που βρίσκεται στον λόφο πάνω από το Κιλκίς και κατά την τριαδική έως την αρχή της Ιουρασικής Περιόδου φιλοξενούσε όσα ζώα επέζησαν στην υπερήπειρο της Πανγαίας από την προηγούμενη εξαφάνιση.
Αυτό δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη, που επισκέφτηκε ένα σπήλαιο ξεχωριστό στο είδος του, όχι μόνο γιατί αποτελεί μνημείο της φύσεως.
Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Κυριακίδης, δήμαρχος Κιλκίς, από το 1980 που λειτουργεί ο χώρος, οι επισκέπτες το επιλέγουν και για θεραπευτικούς λόγους. Αφού διανύσουν τους προσβάσιμους διαδρόμους μήκους 300 μέτρων, βγαίνουν ανανεωμένοι και υγιέστεροι.
Έπειτα από σχετικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι το κλίμα του σπηλαίου μπορεί να συμβάλει στην θεραπεία ασθενειών, όπως το παιδικό άσθμα και δερματολογικές παθήσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις και αλλεργίες.
Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 60% από πέρυσι, καθώς οι περιπατητές του σπηλαίου διαπιστώνουν τις αναζωογονητικές του ιδιότητες. «Φέτος κατεγράφησαν γύρω στους 8.000 επισκέπτες, από σχολεία, τουριστικά γκρούπ και σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του σπηλαίου, μπορούν όσοι το επιθυμούν να το επισκεφτούν».
Ο Χάρης Μελιτόπουλος, υπεύθυνος του σπηλαίου αναφέρει ότι βοηθά ο συνδυασμός, θερμοκρασίας και περιβάλλοντος. Το σπήλαιο είναι σε δύο επίπεδα και η έκτασή του ξεπερνά τα 1000 τ.μ.. Η θερμοκρασία του αέρος και των ρευμάτων που δημιουργούνται, η σχετική υγρασία, η απουσία όζοντος και μικροοργανισμών στον χώρο και τα υψηλά επίπεδα CO₂, απελευθερώνουν το αναπνευστικό σύστημα. «Στον 3ο θάλαμο σε 26 μέτρα βάθος, όπου το οξυγόνο είναι μειωμένο, οι μεγαλύτερες και βαθύτερες εισπνοές βοηθούν εκείνους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα».
Συνεργασίες και συμβάσεις με άλλους φορείς θα ανοίξουν τις προοπτικές να γίνει το σπήλαιο ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα. Προς το παρόν γκρούπ από χώρες της βορείου Ευρώπης επισκέπτονται το σπήλαιο, έχοντας γνώση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, ενώ στην Ελλάδα είναι σχετικά άγνωστο.