ΤΑΙΠΕΔ ΝΕΟ Δ.Σ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΤΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ

0
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέλαβε καθήκοντα η νέα επταμελής διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

anelave-kathikonta-i-nea-eptamelis-dioikisi-toy-taiped-561402634

Την αντικατάσταση του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε η μητρική του, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστότερη ως υπερταμείο, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες για τη σύνθεσή του που κυκλοφορούσαν ήδη εδώ και μέρες στην αγορά. Πρώτη ενέργεια της νέας διοίκησης θα είναι η υπογραφή την επόμενη εβδομάδα της σύμβασης για το Ελληνικό.

Πρόεδρος, μη εκτελεστικός, του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ τοποθετείται ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, γνωστός στην Ελλάδα και από τη θητεία του ως επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (2010-2015). Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει (από 1.8.2021) ο τραπεζίτης Δημήτρης Πολίτης και εντεταλμένος σύμβουλος και προσωρινός διευθύνων σύμβουλος (μέχρι 31.7.2021) αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του ως γενικός γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης για να αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ. Αρμοδιότητα του Π. Σταμπουλίδη θα είναι η διεύθυνση της νέας μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ, Project Preparation Facility (PPF).

Το πενταμελές μέχρι σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ διευρύνεται σε επταμελές και, σύμφωνα και με τις νέες αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, τοποθετούνται ως μη εκτελεστικά μέλη του δύο γυναίκες: η Ευθαλία Εμίρη, νομικός που έχει διατελέσει και μέλος της διοίκησης του ΤΧΣ, και η Λητώ Ιωαννίδου, πρώην αντιπρόεδρος στη CITI με εκτενή εμπειρία στο risk managment, η οποία θα είναι και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου. Θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποκτά και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου Στέφανος Γιουρέλης, ενώ το συμβούλιο ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του Ανδρέα Σταυρόπουλου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο του υπερταμείου, μοναδικού μετόχου του ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε στην επιλογή ενός Διοικητικού Συμβουλίου με συλλογικά εκτεταμένη και διαφοροποιημένη εμπειρία και τεχνογνωσία, με στόχο την επίτευξη επιτυχημένων συναλλαγών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης του Ταμείου».

Οσον αφορά στο PPF, σημειώνεται ότι με τον ν. 4799/2021 προβλέφθηκε η δυνατότητα ανάθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης συμβάσεων που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και με τον πρόσφατο νόμο 4804/2021 διευρύνθηκε ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να συμπεριλάβει την παροχή των υπηρεσιών ωρίμανσης, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να συμβάλει και αυτό στον στόχο για την επιτάχυνση των έργων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και να γίνει μοχλός ανάπτυξης μέσα από αυτό το νέο αντικείμενο.