στην τελική ευθεία το ν.σ. για την αξιοποίηση των ιαματικων πηγων

0

Στην τελική ευθεία το ν.σ. αξιοποίησης των ιαματικών πηγών

0

Θεοχάρης ιαματικές

Σύνταξη: ecozen.gr

Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας, για την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας είναι ο στόχος του υπουργείου Τουρισμού. Για τον λόγο αυτό ετοιμάζεται το νομοσχέδιο σε σχέση με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και τον Οργανισμό «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιταχύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των φυσικών ιαματικών πόρων.
Αλλά και να στηρίξει το τουριστικό προϊόν της χώρας. Με την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων. Καθώς και να αμβλύνει την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού και φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εποικοδομητικής συνάντησης που είχε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο του ΣΔΙΠΕ κ. Σταμάτη Γαρδέρη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επιβεβαιώθηκε η απόλυτη συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση. Για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος για τον ελληνικό τουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προβολή των Δήμων ως τουριστικών προορισμών.

Η βέλτιστη, ολοκληρωμένη διαχείριση των τουριστικών προορισμών με συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία. Με στόχο να ξεπεραστούν οι σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας.

ιαματικές

O άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) υπάρχουν καταγεγραμμένες 822 Πηγές Θερμομεταλλικών Νερών στην Ελλάδα. Από αυτές οι 752 δύνανται να αξιοποιηθούν.
Σήμερα από τις 752 πηγές χρησιμοποιούνται οι 348 (42%) σε μεγάλο ή μικρό βαθμό.
Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 75 ιαματικές πηγές και 51 βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης.
Σε 77 ανέρχονται όσες έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στους ΟΤΑ. Και μόνο πέντε από αυτές έχουν λάβει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

ιαματικές πηγές

Η γεωγραφική κατανομή των ιαματικών πηγών

  • Νησιά 229
  • Στερεά Ελλάδα 156
  • Μακεδονία 115
  • Πελοπόννησος 114
  • Θεσσαλία 57
  • Ήπειρος 56
  • Θράκη 25

Ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος. Και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Και σε σχέση με άλλες μορφές τουρισμού, μπορεί να προσφέρει το πιο σημαντικό «όπλο». Τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες.