ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ -ΕΤΑΔ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ -ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ WWW.LOYTROPOLEIS .COM THL 2310905164 –

ΠΡΟΣ

1ΟΝ Υπουργό Τουρισμού

2ον πρόεδρο ΕΤΑΔ

Κύριο Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Περί της Κυριότητας-Διαχείρισης των Λουτρών Ποταμιάς που διοικητικά ανήκουν στον δήμο Αβδήρων Ξάνθης.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

 

Έχοντας υπόψη

 

  • Τις διατάξεις του Άρθρου 4του νόμου 3498/2006 Διαδικασία αναγνώρισης

Σύμφωνα με τις οποίες
«Για την αναγνώριση ιαματικών φυσικών πόρων απαιτείται αίτηση προς τον Ε.Ο.Τ. με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την οποία μπορεί να υποβάλει ο κύριος, ο επικαρπωτής ή ο μισθωτής του ακινήτου στο οποίο αναβλύζει ή αντλείται ο φυσικός πόρος.
Αίτηση για αναγνώριση προς τον Ε.Ο.Τ. μπορεί να υποβάλει και Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου ή δεύτερου βαθμού, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, στο οποίο αναβλύζει ή αντλείται ο ιαματικός φυσικός πόρος.

 

  • Τις διατάξεις του Άρθρου 5του νόμου 3498/2006 Αναγνώριση ιαματικών φυσικών πόρων Κατάργηση διακρίσεων

Σύμφωνα με τις οποίες
«Η απόφαση αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, εγκεκριμένο από τον Ε.Ο.Τ., το οποίο σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στο οποίο αποτυπώνεται η θέση ανάβλυσης ή άντλησης, καθώς και τα κτίσματα ή έργα που υπάρχουν γύρω από την ιαματική πηγή και σε απόσταση διακοσίων μέτρων από αυτή»

  • Το ΦΕΚ Β 3899/5.12.2016 « Αναγνώριση του φυσικού πόρου «νερό πηγής Ποταμιάς» (γεώτρηση ΓΠ-1) του Δήμου Αβδήρων, ως ιαματικού»,

στο οποίο διαφαίνεται ότι ο δήμος Αβδήρων υπέβαλε τον φάκελο για την αναγνώριση-η οποία φυσικά συνοδεύεται από το απαιτούμενο τοπογραφικό

 

  • Τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 6 του νόμου 3498/2006
    Κυριότητα ιαματικών φυσικών πόρων,

Σύμφωνα με τις οποίες
«Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι, που αναγνωρίζονται μετά την ισχύ του νόμου αυτού, ανήκουν κατά κυριότητα στον Ε.Ο.Τ. ανεξαρτήτως της κυριότητας του εδάφους επί του οποίου εμφανίζονται, αντλούνται ή αξιοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός αν αυτοί ευρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας οι οποίοι ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, ενώ η χρήση και η εκμετάλλευση ανήκει στον Ε.Ο.Τ..
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου η κυριότητα αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων που ανήκει στο Δημόσιο περιέρχεται αυτοδικαίως στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).»

 

  • Τις διατάξεις του άρθρου 13του νόμου 3498/2006 Διαχείριση ιαματικών φυσικών πόρων

Σύμφωνα με τις οποίες

«Η διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων ανήκει στον Ε.Ο.Τ.. Η διαδικασία και οι όροι ανάθεσης της διαχείρισης των ιαματικών φυσικών πόρων σε τρίτους καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Ε.Ο.Τ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»

 

  • Την τοποθέτηση του τ. υπουργού Τουρισμού στη Βουλή,

κατά τη συζήτηση του τελευταίου νομοσχεδίου για τις ΙΠ (ΙΠΕ ΑΕ), ο οποίος, μεταξύ των άλλων, έδειξε και κατέθεσε στη Βουλή φωτογραφίες από την «κατάσταση καταστροφής που επικρατεί σε λουτρά που διαχειρίζονται δήμοι»-μεταξύ αυτών και της Ποταμιάς του δήμου Αβδήρων

 

  • Τις δηλώσεις του Δημάρχου Αβδήρων-ως απάντηση στον Πρόεδρο του Συλλόγου μας-

ότι «αυτά τα λουτρά ανήκουν στην Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) οπότε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ΕΤΑΔ, που δεν τα παραχώρησε στον Δήμο είτε με μίσθωση είτε με αγορά, όπως όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε. Όταν το ακίνητο, δεν είναι δικό σου δεν μπορεί να κάνει κανείς επένδυση. Για αυτό δεν γίνονται και επενδύσεις από πλευράς του Δήμου στα λουτρά, αλλά τα έχουμε ανοιχτά προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Δεν έχει έρθει κανένα έγγραφο από καμία εταιρεία και από κανένα υπουργείο για τα λουτρά και το αν θα τα παραχωρήσουμε. Προφανώς επειδή δεν ανήκουν στον Δήμο αλλά στην ΕΤΑΔ, την απόφαση θα την πάρει η ΕΤΑΔ για τα συγκεκριμένα λουτρά και όχι ο Δήμος»

 

  • Το ότι στον ιστότοπο της ΕΤΑΔ,τα Λουτρά Ποταμιάς δεν περιλαμβάνονται στις πέντε (5) Ιαματικές Πηγές που αυτή διαχειρίζεται (Αιδηψού, Καϊάφα, Κύθνου, Υπάτης, Νιγρίτας)

 

  • Τηνπρόσφατη επίσκεψή μας στα Λουτρά Ποταμιάς, κατά την οποία διαπιστώσαμε ότι το προσωπικό των Λουτρών αποτελεί προσωπικό του δήμου Αβδήρων

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ζητάμε, άμεσα

 

Να διευκρινιστεί το θέμα της Κυριότητας-Διαχείρισης των Λουτρών Ποταμιάς που διοικητικά ανήκουν στον δήμο Αβδήρων.

 

           Ποιος έχει την ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ και τι αυτή περιλαμβάνει (ΙΠ, κτήρια κ.άλ)

Ποιος έχει τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των Λουτρών Ποταμιάςκαι πως αυτό τεκμηριώνεται;

 

Αναμένοντας την άμεση απάντησή σας

Ευχαριστούμε

 

Με εκτίμηση

 

         Ο Πρόεδρος

Του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

 

Ανέστης Αναστασιάδης

          π. Πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ