ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΝΟΥ -ΤΑΙΠΕΔ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ WWW.LOYTROPOLEIS.CO

Θεσσαλονίκη28-9-2020

Αρ. Πρωτοκόλλου: 17/ 28-9-2020

ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΘΝΟΥ

1ονΠρος δήμο Κύθνου Γραφείο δημάρχου Σταμάτη Γαρδέλη.

2ονΠαράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου μας, γραφείο πρόεδρου παραρτήματος και Αντιπρόεδρου Δημοτικού ΣυμβουλίουΔ. Κύθνου Δημήτρη Βασάλου.

Κοινοποίηση:

– Γραφείο Υπουργού Τουρισμού

– Γραφείο πρόεδρου ΤΑΙΠΕΔ

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου

– Μ.Μ.Ε.

Κύριε Δήμαρχε,

Η ιστορική λουτρόπολη του δήμου Κύθνου, που λειτουργούσε από την εποχή της βασίλισσας Αμαλίαςως πρότυπη για την εποχής της και παρόλο που βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, διπλά στη θάλασσα, σήμερα έχει εγκαταλειφτεί και παραμένει αναξιοποίητη.

Να θυμίσουμε ότι μαζί με τον δήμο της Κύθνο από το 1985δίναμε μάχες αυτές οι μονάδες να περάσουν από τον ΕΟΤ στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο πλαίσιο αυτό ο δήμος της Κύθνου φιλοξένησε πολλές αποστολές του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ενώ εκπονήθηκαν και πολλές μελέτες  για την αξιοποίηση των λουτρών.

Η λουτρόπολη σήμερα παραμένει αναξιοποίητη, και το υπάρχον ξενοδοχείο εδώ και χρόνια έχει βάλει λουκέτο, ενώ ένα μέρος αυτού του συγκροτήματος υπολειτουργεί μόνο για μικρή περίοδο το καλοκαίρι.

Τα λουτρά σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προσπαθεί να βρει επενδυτές έχοντας εκδώσει διάφορες προκηρύξεις ενδιαφέροντος, όπως συμβαίνει και με άλλες λουτροπόλεις.

Σημειώνεται ότι τα λουτρά έχουν αναγνωριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού και μάλιστα με δυο αναγνωρίσειςιαματικώνπηγών και όμως παρά τα θαυμάσια ιαματικά νερά δεν βρέθηκε κάποιός επενδυτής.

Το δικόμας ερώτημα προς τον δήμο Κύθνου είναι το γιατί δεν διεκδικεί την παραχώρηση των Λουτρών από τον ΤΑΙΠΕΔ προς τον δήμο;

Ο δικός μας στόχος και όραμα για αυτή τη μονάδα είναι να μπορέσει να εξασφαλίσει  χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να αναβαθμίσει τις λουτρικές εγκαταστάσεις και να αποκτήσει και νέες π.χ. μια εξωτερική πισίνα δίπλα στην θάλασσα η οποία θα προσελκύει την νεολαία αλλά και τους τουρίστες του νησιού.

Με αυτόν τον τρόπο και με το συνδυασμό λουτροθεραπείας με τη θαλασσοθεραπεία θα ενισχυθεί και το τουριστικό ρεύμα προς το νησί.

Σας ενημερώνουμε ότι αυτή είναι και πρόταση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιαματικών πηγών (ESPA) με έδρα της Βρυξέλες.

Εμείς ωςΠανελλήνιοςΣυλλογήςΙαματικώνΠηγών και λουτροπόλεωνΕλλάδοςπιστεύουμε ότι ο δήμος αλλά και το παράρτηματου Πανελληνίου Συλλόγου θα πρέπει να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση πριν απαξιωθούν τελείως τα λουτρά και οι ιστορικές του εγκαταστάσεις.

Πρόταση μας είναι να διεκδικήσει ο δήμος και οι άλλοι φορείς του νησιού από το ΤΑΙΠΕΔ την άμεση παραχώρηση της ιαματικήςπηγής στον δήμο, αλλά και από το ΥπουργείοΤουρισμούκαι την Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της λουτρόπολη.

Ελπίζουμε στην θετική απάντηση τόσο από τον δήμο και το παράρτημα μας στον δήμο Κύθνου το μέλος του συλλόγου μας  με προσωρινό πρόεδρο του παραρτήματος μας  τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου σας Δημήτριο Βασάλο

Με εκτίμησηγια το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο πρόεδρος                                    Ο Γενικός Γραμματέας

Ανέστης Αναστασιάδης                      Μάκης Κιφοκέρης