ΠΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΗΞ ΓΕΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΝΙΣΥΡΟΥ

0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ WWW.LOYTROPOLEIS.COM  231090516

ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΗΞ

Αφιερωμένο στον Τζον Κατσιματίδης,

που εγκατέλειψε το 1948 την Νίσυρο, καθώς οι γονείς του, αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στην Νέα Υόρκη.  

Κοινοποίηση:

– Γραφείο Δημάρχου δήμου Νισύρου.

– Μ.Μ.Ε.

Κύριε Διευθυντά

Θέλουμε με αυτή την επιστολή μας καιελπίζουμε να την δημοσιεύσετε να αναφερθούμε στην προσωπικότητα του Τζον Κατσιματίδη.

Ο Τζον Κατσιματίδης κατάγεται από τη Νίσυρο ένα νησί που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και υδροδότησης.
Εμείς ως Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας ασχολούμαστε εδώ και 17 χρόνια με την ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού τουρισμού και όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις.
Στη Νίσυρο όπως γνωρίζετε έχουμε ιαματικά λουτρά που δυστυχώς εδώ και χρόνια είναι κλειστά καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Ο δήμος της περιοχής προσπαθεί μέσω (ΣΔΙΤ) να αναπτύξει αυτή τη λουτρόπολη αλλά και αυτή η προσπάθεια έμεινε στα χαρτιά.

Τα ιαματικά λουτρά έχουν αναγνωριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού (ΦΕΚ αναγνωρίσεις 2433/β/2017) αναφορικά με τις θεραπευτικές τους ενδείξεις και σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτής της λουτρόπολης.

Θα προτείναμε στον κύριο Τζον Κατσιματίδη και στους συνεργάτες του, καθώς είναι ένας από τους πιο δραστήριους Έλληνες στις Η.Π.Α. με έδρα την Νέα Υόρκη να αναλογιστεί αν μπορεί να κάνει κάτι για το νησί που εκεί γεννήθηκε.

Θα του προτείναμε να έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο, ο οποίος και αυτός έζησε πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. σπούδασε εκεί και πλέον είναι ένας έμπειροςεπιστήμονας και καταξιωμένος δήμαρχος, εάν επιθυμεί να συμβάλει ώστε να αναπτυχθεί αυτήη λουτρόπολη.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η ανάπτυξη της λουτρόπολης θα ωφελήσει την υγεία της ανθρωπότητας, τόσο των Ελλήνων, όσο και των Αμερικανών που θέλουν να επισκεφτούν τις ιαματικές πηγές της Νισύρου, της γειτονικής Κω αλλά και όλης της Ελλάδας.

Το κόστος δεν εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλοαλλά θα είναι κάτι που θα αφήσει ιστορία σαν  μία φιλική επένδυση-πρόσφορα  στο νησί που έχει τόσες μεγάλες ανάγκες.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την μελέτη η επένδυση για τα Ιαματικά Λουτρά της Νισύρου ανέρχεται στο ύψος των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Εμείς ως Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας το προτείνουμε και ελπίζουμε πως θα γίνει δεκτή αυτή η πρότασή μας.

Την κοινοποιούμε, επίσης και στον δήμαρχο της Νισύρου, αναμένοντας την άποψη του κ. Κατσιματίδη.

 

Ευχαριστούμε, επίσης, προκαταβολικά τον Εθνικό Κήρυκα για την πρόσφορα του σε αυτήν μας την προσπάθεια

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Με ενέργειες του δήμου ξεκίνησε η διαδικασία για την αναγνώριση της ιαματικής πηγής η οποία δεν είχε ποτέ αναγνωριστεί και παράλληλα ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη σε ΣΔΙΤ της μονάδας των λουτρών.

Στις 17/10/2016, μετά από συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, παρουσία πέντε Υπουργών και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, αποφασίστηκε η ένταξη του έργου «Ανακαίνιση, επέκταση, αναβάθμιση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των δημοτικών λουτρών Νισύρου».

Αντικείμενο του ΣΔΙΤ είναι η μελέτη, η χρηματοδότηση, η ανακαίνιση και η ανακατασκευή, η συντήρηση, η λειτουργία και η εκμετάλλευση των υποδομών των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονου θερμαλιστικού – υδροθεραπευτικού κέντρου και ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει τουριστικές εγκαταστάσεις Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά πολλαπλών χρήσεων και θα παρέχει υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Οι ζητούμενες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

-Τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ξενοδοχειακών και υδροθεραπευτικών εγκαταστάσεων,

-Τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, τη δημιουργία μονοπατιών περιπάτου κ.λπ., με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος (φυσική βλάστηση, ρυάκια, πηγές), και

-Την αναβάθμιση των έργων υποδομής.

Το κέντρο θερμαλισμού και υδροθεραπείας περιλαμβάνει:

-Τμήμα ιαματικών θεραπειών με υδροθεραπεία-υδρομασάζ, εισπνοθεραπεία, κολυμβητικές δεξαμενές (εσωτερικές και εξωτερικές), φυσιοθεραπεία-κινησιοθεραπεία και πηλοθεραπεία.

-Τμήμα αναζωογόνησης-χαλάρωσης-ευεξίας με τμήμα fitness, αισθητικής, κ.λπ., και -Άλλα συναφή συμπληρωματικά και νεωτεριστικά τμήματα.

Την Παρασκευή 13η Ιανουαρίου 2017, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Νισύρου (ΔΗ.ΤΟΥΡ.Ε.Ν) Α.Ε. στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρίας MAZARS που εκπόνησε την οικονομοτεχνική μελέτη των Ιαματικών Λουτρών, αποφασίστηκε ομόφωνα η παραχώρηση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών Νισύρου σε εταιρεία Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που θα δημιουργηθεί από τον επενδυτή που θα προκύψει από τον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό.

 

Με εκτίμηση για το Δ.Σ.

 του συλλόγου μας

   Ο Πρόεδρος

Ανέστης Αναστασιάδης

 πρώην αντιδήμαρχος

 του δήμου Θεσσαλονίκης