ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΚΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΗΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

0
ΛΟΥΤΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Θεσσαλονίκη 23.5.2020
Προς το Δήμαρχο της Νήσου Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά.
Θέμα: Ανάπτυξη της ιαματικής Πηγής του Δήμου Κω με εφαρμογή συνδυασμού λουτροθεραπείας και θαλασσοθεραπείας.
Αξιότιμε Δήμαρχε,
Παρά τα αναρίθμητα, δυσεπίλυτα και ποικιλόμορφα προβλήματα που έχει να αντι-μετωπίσει ο κόσμος του τουρισμού –και ιδιαίτερα αυτός των νησιών-, εμείς ως Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων (Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου) συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από δεκαεπτά έτη για την ανάπτυξη και προβολή του Θεραπευτικού Τουρισμού και των Ελληνικών λουτροπόλεων και την αξιοποίηση των πολλών και πλούσιων γεωθερμικών πεδίων της χώρας μας. Η ανάπτυξη των ως άνω δραστηριοτήτων πιστεύουμε ότι, εκτός από όσα έχει να προσφέρει στην υγεία όλων μας, δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και μάλιστα σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.
Εδώ και πολλά χρόνια τα λουτρά του Δήμου σας παραμένουν ανεκμετάλλευτα, αφού δεν έχει υλοποιηθεί καμιά από τις απαιτούμενες υποδομές. Ακόμα και η «φυσική πισίνα» εντός της θάλασσας παρουσιάζει μία, κατά τη γνώμη μας, ανεπίτρεπτη εικόνα, εάν συνυπολογίσετε ότι το νησί σας είναι από τα πλέον ανεπτυγμένα σημεία της Ελληνικής Επικράτειας και ότι φιλοξενεί κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών. Η εικόνα αυτή χαρακτηρίζεται και για έναν ακόμη λόγο ανεπίτρεπτη, την αναγνώριση της πηγής με την υπ’ αριθμ. 1636/2018 Απόφαση της τότε Υπουργού Τουρισμού Ελένης Κουντουρά (ΦΕΚ 450, τεύχος Β΄, 14.02.2018).
Στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, είναι ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η κατασκευή μιας σύγχρονης λουτρόπολης αποτελεί επένδυση, η οποία σε πρώτη φάση θα προσφέρει σημαντικό αριθμό προσωρινών θέσεων εργασίας και σημαντικού τζίρου στις γειτονικές «κατασκευαστικές» επιχει-ρήσεις, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προσφέρει εξίσου σημαντικό αριθμό μόνιμων θέσεων εργασία και θα αποφέρει σταθερά έσοδα στον χρήστη και στον ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων. Στην παρούσα συγκυρία, λοιπόν, θεωρούμε ότι δύναται να αποτελέσει μια άριστη επιλογή, η οποία συν τοις άλλοις έχει να προσφέρει στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας παροτρύνει τόσο τους Δήμους που έχουν στη δική τους αρμοδιότητα ιαματικές πηγές όσο και τους ιδιώτες που συσχετίζονται με το αντικείμενο του τουρισμού ή/και της υγείας να επενδύσουν στο συγκεκριμένο αντικείμενο θεωρώντας ότι θα αποτελέσει το βέλτιστο για τη χώρα μας μιας και αυτές οι επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και οι τουριστικές, βασίζονται στο φυσικό πλούτο της χώρας μας, ο οποίος δεν μεταφέρεται.
Με την παρούσα επιστολή, ζητάμε να μας ενημερώσετε εάν στα σχέδιά σας συμπε-ριλαμβάνεται η εκπόνηση κάποιας μελέτης με αντικείμενο την ανάπτυξη και αξιο-ποίηση της εν λόγω λουτρόπολης.
Με αυτά τα λίγα, εν αναμονή μιας απάντησης από την πλευρά σας κλείνουμε την παρούσα με την ευχή μιας συνάντηση μαζί σας, εφόσον, βέβαια, το επιτρέψουν οι παράξενες συνθήκες που ζούμε.
Με εκτίμηση για το Δ.Σ.. του συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ανέστης Αναστασιάδης Μάκης Κιφοκέρης
Πρώην Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Αρχιτέκτων Μηχανικός

Κοινοποίηση: Γραφείο Υπουργού Τουρισμού – Περιφέρεια Μ.Ε.
==================================================
Ενημερωτικό
Γνωρίζουμε ότι η πρόκληση για το Δήμο σας είναι μεγάλη και τα περιθώρια λόγω της οικονομικής συγκυρίας στενά. Ωστόσο, μεγάλες είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται με τα προγράμματα της Ε.Ε., ώστε να καταστεί επιτέλους η Ιπποκρατική Κως πρότυπο Κέντρο Ιαματικών Λουτρών στα Δωδεκάνησα. Έχετε χρέος τάχιστα να το αποτολμήσετε κ. Δήμαρχε.