Παρουσίαση της Οικονομοτεχνικής Μελέτης Διαχείρησης Γεωθερμικού Πεδίου Πολιχνίτου, του Δήμου Δυτικής ΛέσβOY 

0

Παρουσίαση της Οικονομοτεχνικής Μελέτης Διαχείρησης Γεωθερμικού Πεδίου Πολιχνίτου, του Δήμου Δυτικής ΛέσβOY

Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου σε άλλο επίπεδο

«Στόχος να βάλουμε στο αναπτυξιακό μας οπλοστάσιο και την γεωθερμία ως ανανεώσιμη ενέργεια που θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του δήμου μας» είπε από τον Πολιχνίτο, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος  κατά τη διάρκεια παρουσίασης της «Οικονομοτεχνικής Μελέτης Διαχείρισης του Γεωθερμικού Πεδίου Πολιχνίτου» που αναλύθηκε από τον Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ευστράτιο Ζαφείρη & τον Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών Μιχαήλ Γρ. Βραχόπουλο.

Ο Δήμαρχος στην συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε ότι εδώ και μήνες ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προετοίμασε το έδαφος για να συμμετάσχει με τη δική του πρόταση στη δημόσια πρόσκληση που προκήρυξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου επιδιώκοντας να ανακτήσει το δικαίωμα -και να παίξει κεντρικό ρόλο -στην εκμετάλλευση του φυσικού θησαυρού του Πολιχνίτου. «Και λέω επανακτήσει γιατί είναι γνωστή περιπέτεια δεκαετιών τόσο για τη δυνατότητα αξιοποίησης των ιαματικών πηγών του Πολιχνίτου, όσο και για την αντίστοιχη του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής που είχε σαν αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να χάσει αυτό που της ανήκε δικαιωματικά» είπε ο κ. Βέρρος και πρόσθεσε: «Έχει αξία να πούμε το τι έκανε η σημερινή δημοτική αρχή προκειμένου να εξασφαλίσει τον φυσικό πόρο και να προσαρμοστεί από ένα σημείο και μετά  στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν διεκδικώντας πια μέσω δημόσιας προκήρυξης να πάρει πίσω το δικαίωμα αξιοποίησης του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας».

Παράλληλα ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι  ο νεοσύστατος δήμος  αν και από την αρχή της θητείας του ήταν υποχρεωμένος να λειτουργήσει ιδρυτικά προσπαθώντας να εξασφαλίσει ακόμα και τις βασικές για τη λειτουργία του υποδομές δεν εγκατέλειψε ποτέ τα μεγάλα αναπτυξιακά του στοιχήματα έχοντας τρέξει μία σειρά μεγάλων έργων.

Το όραμα του Δήμου

Η δημιουργία ενός προγράμματος αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του Δήμου Δυτικής αλλά και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσα από την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου από τον Πολιχνίτο. Η Δημοτική Αρχή δηλώνει έτοιμη να δεσμευτεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τόπου τόσο τουριστικά όσο και επιχειρηματικά, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα.

Στόχος είναι η αξιοποίηση ενός φυσικού πόρου, του γεωθερμικού πεδίου του Πολιχνίτου, που ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας αποτελεί κομβικό στοιχείο των ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών, που διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), αλλά και στον ευρύτερο διεθνή χώρο. «Η ανανεώσιμη ενέργεια από γεωθερμία στην περιοχή Πολιχνίτου που επί χρόνια έχει μείνει αναξιοποίητη μπαίνει επιτέλους στους βασικούς στόχους του Δ.Δ.Λ. με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του Δήμου, την ανάπτυξη επαγγελμάτων και την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ένταξη της περιοχής σε αυτές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον – στην αειφορία – και στην ουσιαστική ανάπτυξη» ειπώθηκε και τονίστηκε ότι : «Μετά την πρώτη εφαρμογή ο Δ.Δ.Λ., ως ένας δήμος που φιλοξενεί και σε άλλες περιοχές Γεωθερμία ευελπιστεί να γίνει ένας από τους πρότυπους δήμους της Ε.Ε. στην κάλυψη των αναγκών του από Α.Π.Ε.» αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Οι κατηγορίες δράσεων

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου – Λέσβου στηριζόμενο σε τρείς (3) κατηγορίες δράσεων, που περιλαμβάνουν την Αγροτική Αξιοποίηση, τη Διανομή θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση & την Τουριστική αξιοποίηση θερμών πηγών

Ακολουθεί η παρουσίαση: