Αρχική Ενημέρωση πολιτών ο Αλπερτ Μπουταλα στην θεσσαλονικη και η μεγάλη επένδυση

ο Αλπερτ Μπουταλα στην θεσσαλονικη και η μεγάλη επένδυση

0

Άλμπερτ Μπουρλά: Έως τέλος του 2021 ολοκληρώνονται οι μελέτες για το χάπι της Pfizer για την Covid-19

Δικαιωμένος από την επιλογή του να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη δύο παγκόσμια κέντρα της εταιρείας δήλωσε ο CEO της Pfizer -Θεσσαλονικείς σε ποσοστό 60% οι εργαζόμενοι

 12/10/2021 15:30 0

Άλμπερτ Μπουρλά: Έως τέλος του 2021 ολοκληρώνονται οι μελέτες για το χάπι της Pfizer για την Covid-19
 

Αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς οι μελέτες για το νέο φάρμακο της Pfizer σε μορφή χαπιού κατά της Covid 19 εμφανίστηκε ο CEO της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά. Μάλιστα η εταιρεία για να κερδίσει χρόνο οργανώνει ήδη τις παραγωγικές μονάδες και προμηθεύεται τις πρώτες ύλες, πριν καν λάβει τις εγκρίσεις, ρισκάροντας με μια επένδυση 1 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία δουλεύει πάνω σε δύο διαφορετικά θεραπευτικά προϊόντα, σε χάπι και ενέσιμη μορφή. Ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι το σκεύασμα έχει σοβαρή αντιϊικη δράση, στους ελέγχους που γίνονται σε πειραματόζωα στο εργαστήριο, αλλά και σε ανθρώπους παρουσιάζει πολύ καλή φαρμακοδυναμική γιατί συγκεντρώνεται στους ιστούς που στοχεύει ο κορονοϊός, ενώ η δόση μπορεί να αυξάνεται χωρίς πρόβλημα με την ασφάλεια του ασθενούς.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Μπουρλά σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, μετά τα εγκαίνια των δύο παγκόσμιων κέντρων καινοτομίας της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με τη θεραπεία, είπε ότι ήδη υπάρχουν αρκετά σκευάσματα με τη μορφή αντισωμάτων ή άλλων ενέσιμων φαρμάκων. «Η διαφορά με αυτό που ετοιμάζουμε εμείς και Merck είναι ότι πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Αν το αντιικο είναι επιτυχές αλλάζει δεδομένα», είπε εξηγώντας ότι δεν θα χρειάζεται πια χορήγηση σε νοσοκομεία.

Σε ερώτηση του makthes.gr για το γιατί το φάρμακο καθυστέρησε σε σχέση με το εμβόλιο εξήγησε ότι όσο γρήγορα και να κυκλοφορεί ένα φάρμακο «πάντα θα είμαστε αργοπορημένοι». Αν και παραδέχτηκε ότι προσδοκούσε το φάρμακο θα βρισκόταν νωρίτερα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί το φάρμακο είναι επί της ουσίας δυο νέες μοριακές οντότητες που ανακαλύφθηκαν με «αστρονομικά γρήγορο ρυθμό, αν και όχι τόσο γρήγορο όσο για το εμβόλιο». Είπε ότι και με προσωπική του ενέργεια δόθηκε το βάρος στο εμβόλιο γιατί η πρόληψη έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό και όταν προχώρησαν οι εμβολιασμοί προχώρησε και η έρευνα για τη θεραπεία, που προορίζεται μόνο για αυτούς που κόλλησαν.

Δικαίωση

Ο κ. Μπουρλά δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη δύο παγκόσμια κέντρα της εταιρείας. Αρχικά αποφασίστηκε να δημιουργηθεί εδώ το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας, με 200 άτομα προσωπικό, αλλά όπως είπε, τα στελέχη της εταιρείας ενθουσιάστηκαν από την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που βρήκαν εδώ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να έχει φτάσει ήδη τα 325 άτομα με στόχο να φτάσει τα 400. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και ένα δεύτερο κέντρο της Pfizer που θα εξυπηρετεί την εταιρεία σε επιχειρησιακές λειτουργίες, λογιστηρίου και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για 25.000 εργαζόμενους και 18.000 εταιρείες. Συνολικά στα δύο κέντρα εργάζονται 530 άτομα και ο αριθμός των εργαζομένων θα φτάσει τους 700.

Όπως είπε, νιώθει τεράστια υπερηφάνεια όταν στελέχη της εταιρείας, που του έλεγαν ότι θα απογοητευτεί και αναρωτιόταν «γιατί εκεί;» σήμερα του μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Το 60% του προσωπικού είναι Θεσσαλονικείς, το 15% απο άλλες περιοχές της Ελλάδας, το 15% έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό για να δουλέψουν στην Pfizer και το 15% κατάγονται από άλλες χώρες. Ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε και σε σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία το οικονομικό αποτύπωμα στην Θεσσαλονίκη, από τη λειτουργία των δύο κέντρων σε ορίζοντα δεκαετίας θα είναι 680 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σήμερα το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας δουλεύει πάνω σε 200 προτζεκτ για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης, για την επιτάχυνση της έρευνας.

Μάλιστα τα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής εντόπισαν στη Θεσσαλονίκη ειδικούς στην κβαντική υπολογιστική, σε έναν τομέα με πολύ περιορισμένη τεχνογνωσία στον κόσμο και έτσι δημιουργήθηκε ένα κέντρο υψηλής καινοτομίας μέσα στο κέντρο καινοτομίας, με σκοπό οι πολύ υψηλές υπολογιστικές ταχύτητες που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας να αξιοποιηθούν σε ιατρικές εφαρμογές.

Μαγνήτης για πολυεθνικές

«Για τη Θεσσαλονίκη αυτή η επένδυση αλλάζει το παιχνίδι. Επιχειρήσεις αυτού του βεληνεκούς όπως η Pfizer παρακολουθούνται και από ανταγωνιστές και τέτοιες επενδύσεις δημιουργούν ενδιαφέρον. Θα λεν ‘’κάτι θα βρήκαν εκεί’’ Αυτός είναι ο λόγος που εταιρείες όπως Cisco, Amazon, Microsoft με ρώτησαν για τη δική μας εμπειρία. Πιστεύω ότι η επένδυσή μας θα προσελκύσει πολύ περισσότερες» είπε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να προκύψουν αποτελέσματα, γιατί όσο εύκολα έρχεται μια επένδυση τόσο εύκολα φεύγει.

«Είμαι πολύ συγκινημένος βλέποντας ότι αυτό που ξεκίνησε από ιδέα και όραμα να γίνεται με τον πιο ωραίο τρόπο» σημείωσε ο κ. Μπουρλά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος τεχνολογίας. Προέβλεψε ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο που βρήκε η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη «θα μας δικαιώσει, θα κάνει πολλούς αμερικανούς να τρίβουν τα μάτια τους και θα δημιουργήσει νέες επενδύσεις από εμάς και άλλους». Εκτίμησε ότι το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ καλό και εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. «Θέλει απλώς δουλειά και επιμονή» τόνισε.