ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

0

Σύγκρουση για τις ιαματικές πηγές

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ *«ΟΧΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ε.Δ.Ε.

 Δημοσίευση: 27 Φεβ 2021 21:30 

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής «Τουριστικής ανάπτυξης,  χωροταξίας, υποδομών και δικτύων» της Π.Ε.Δ. ΘεσσαλίαςΑπό τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής «Τουριστικής ανάπτυξης, χωροταξίας, υποδομών και δικτύων» της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας

Την αντίθεσή της στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα στις διατάξεις που αφορούν τις ιαματικές πηγές, εκφράζει η επιτροπή «Τουριστικής ανάπτυξης, χωροταξίας, υποδομών και δικτύων» της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας.

Σε χθεσινή συνεδρίασή της, όπου συζητήθηκε το επίμαχο θέμα, αποφάσισε να καταθέσει εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), με αίτημα «Την απόσυρση των άρθρων 7 έως 14, που αφορούν στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ), από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», καθώς και τη συνεργασία, από μηδενική βάση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας». Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του ΣΔΙΠΕ έχει ως εξής: «Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), αποφάσισε να απορρίψει τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)». Η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Ο ΣΔΙΠΕ ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντιαυτοδιοικητική.
H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι, σήμερα, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες η μέχρι σήμερα στάση της κεντρικής διοίκησης ήταν -με τους επιεικέστερους όρους- μη υποστηρικτική.
Κατόπιν τούτων, καλούμε:
1. Τους Δήμους – Μέλη του Συνδέσμου μας,
2. Τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και
3. Τις Περιφέρειες της χώρας να «υιοθετήσουν» την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΙΠΕ, με τη λήψη σχετικής απόφασης από τα οικεία συμβούλια, και
4. Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον θεσμικό εκφραστή του συνόλου των Δήμων της χώρας, να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς η συμμετοχή της στην εταιρεία αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.
Τέλος, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Τουρισμού αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας συνεργαζόμενοι από μηδενική βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας».
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει υιοθετήσει ομόφωνα το παραπάνω ψήφισμα.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Την επιτροπή «Τουριστικής ανάπτυξης, χωροταξίας, υποδομών και δικτύων» της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, συγκροτούν ο κ. Δημ. Νασίκας, δήμαρχος Ρήγα Φεραίου (πρόεδρος), ο κ. Γεώργιος Μανώλης δήμαρχος Τεμπών, ο κ. Νικόλαος Ευαγγέλου επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ελασσόνας, ο κ. Νικόλαος Ντάγκας αντιδήμαρχος Αγιάς και ο κ. Γεώργιος Ζαφείρης πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, συζήτησαν επίσης την οργάνωση και τη λειτουργία της επιτροπής, καθώς και τους στόχους της.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

PHGES_KOKKINO_NERO.jpg