ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΕΚΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΖΑΡ

0

Μονοήμερες εκδρομές «ψηφίζουν» οι Θεσσαλονικείς στην πανδημία – Αύξηση 30% στα Πόζαρ

Σε νέο τουριστικό προϊόν με αυξημένη ζήτηση στην covid εποχή μετατρέπεται η μονοήμερη εκδρομή σε κοντινούς προορισμούς από τη Θεσσαλονίκη, με τα τουριστικά γραφεία να «τρίβουν τα χέρια τους» από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που δέχονται καθημερινά.
Η επέλαση της πανδημίας και το γεγονός ότι για πολλούς το μοναδικό έσοδο είναι τα κυβερνητικά επιδόματα οδήγησαν στις έξυπνες και φθηνές λύσεις στις διακοπές των Θεσσαλονικέων, με εξορμήσεις-αποδράσεις από την πόλη σε κοντινούς προορισμούς με ελάχιστα ευρώ. Όλυμπος, Λουτρά Πόζαρ και Μετέωρα αποτελούν τρεις «ατραξιόν», που στην covid εποχή προτιμήθηκαν πολύ περισσότερο ως προορισμοί, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να «ρεφάρουν» για την καταστροφική Πασχαλινή περίοδο -και του προγενέστερου διαστήματος- βγάζουν… άσσους από το μανίκι. Και ένας από αυτούς, είναι οι μονοήμερες low cost εκδρομές, που λόγω των συνθηκών ανήκουν -πλέον- στο corpus των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας.

«Θέλουν έτοιμο προϊόν, δεν προτιμούν το “ψάξιμο”»

Όπως εξηγεί ο Στράτος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος σε τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, η αυξανόμενη τάση μονοήμερων εκδρομών οφείλεται στο πολύμηνο lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, που μετά την άρση τους «εκτόξευσαν» κατακόρυφα το ενδιαφέρον.

«Ο κόσμος ψάχνεται πάρα πολύ, ενδιαφέρεται να μάθει για οικονομικούς προορισμούς κυρίως. Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα από πελάτες που λένε ότι θέλουν να ταξιδέψουν οικονομικά, με τις μονοήμερες εκδρομές να “παίζουν” πολύ περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στις 21 Ιουνίου. «Εκτός από τις μονοήμερες εκδρομές σε Όλυμπο και Λουτρά Πόζαρ, έχουμε ήδη “κλείσει” εκδρομές σε Σκιάθο και Κέρκυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.
Οι ενδιαφερόμενοι όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου είναι ως επί το πλείστον Βορειοελλαδίτες και κυρίως Θεσσαλονικείς, οι οποίοι «προτιμούν να βρουν κάτι “έτοιμο” σε πρόταση, από το να μπουν στη διαδικασία να ψάχνουν εξ’ ολοκλήρου τη διοργάνωση εκδρομής».

Το φαινόμενο επιλογής των ημερήσιων εκδρομών οφείλεται και ως ένα μεγάλο βαθμό στις «χαμηλές» ταχύτητες που κινείται ο τουρισμός, ενώ κυριαρχεί η αισιοδοξία ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου η ελκυστικότητα του προϊόντος θα ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των επιχειρηματιών. «Φαίνεται ότι θα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι στιγμής δουλεύουμε αρκετά με τις ημερήσιες εκδρομές επειδή δεν έχει “ανοίξει” ο τουρισμός, όμως οι κρατήσεις που έχουμε από του Αγίου Πνεύματος και μετά -για όλο το καλοκαίρι- σε πακέτα τριήμερων και επταήμερων εκδρομών, επιβεβαιώνουν τις φιλοδοξίες μας», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Αύξηση 30% της κίνησης στα Λουτρά Πόζαρ

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος τοποθετείται και η Νίκη Τσεβρεντζίδου, υπεύθυνη σε τουριστικό γραφείο που στεγάζεται στη Μητροπόλεως, η οποία εξηγεί ότι η κίνηση για τα Λουτρά Πόζαρ αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. «Τα Λουτρά Πόζαρ προβλήθηκαν και μαθεύτηκαν περισσότερο στις νέες ηλικίες από στόμα-σε-στόμα κυρίως και όχι τόσο από τη διαφήμιση της επιχείρησης. Είναι ένα σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς, που σε σχέση με το 2020 παρουσίασε αύξηση 30% στις κρατήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια και πρόσθεσε: «Πολλοί νέοι δεν κατέχουν μεταφορικό μέσο, γεγονός που “κούμπωσε” απόλυτα στις υπηρεσίες που προσφέρουμε».

Η πληθώρα λουτρών και η ξεχωριστή ομορφιά που προσδίδουν οι φυσικοί καταρράκτες έχουν μετατρέψει τα Λουτρά Πόζαρ σε νέο «παίκτη» του ελληνικού τουρισμού, καθώς σύμφωνα με τον Διονύση Σουγλέρη, ιδιοκτήτη τουριστικού γραφείου στη Χαριλάου, εκτός από τον εγχώριο τουρισμό είναι χιλιάδες και οι Βαλκάνιοι που έστω και μια ημέρα θα βρεθούν στις ιαματικές πηγές. «Όλυμπος και Μετέωρα Καλαμπάκας είναι προορισμοί που γνωρίζουν περισσότερο οι Έλληνες και ειδικά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας.

Τα Λουτρά Πόζαρ όμως, έχουν μετατραπεί σε σπουδαίο “αντίπαλο” και γνωρίζουν την αποθέωση από τους Βαλκάνιους, οι οποίοι μαζί με τη Χαλκιδική θα κρατήσουν έστω και μια ημέρα για να επισκεφθούν τα ιαματικά λουτρά. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις και περιμένουμε μόλις ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις χώρες του εξωτερικού να δούμε πώς θα συνεχιστεί η κίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.