ΞΑΝΑ ΜΑΠΑΛΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΗΞΗΣ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ

0

Πόλος αναψυχής και πάλι το άλσος Λουτρών Θέρμης
ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μεγάλη παρέμβαση για τον εξωραϊσμό του άλσους των Λουτρών Θέρμης σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Στόχος είναι η προστασία από κάθε είδους απειλή, αλλά και η ανάδειξη του σπάνιας φυσικής ομορφιάς πνεύμονα πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα μετά τη Ραιδεστό και είναι ιδιοκτησίας του δήμου.
Η διαχειριστική μελέτη που απαιτείται σύμφωνα με τον νόμο για την παρέμβαση σε άλση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα περιλαμβάνει ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργική αναβάθμιση του χώρου, με βάση τις ανάγκες των πολιτών και τη συνολική ανάδειξη της περιοχής..
Οι προτεινόμενες ενέργειες έχουν στόχο:
την αισθητική βελτίωση και αναβάθμιση της περιοχής
τον εξωραϊσμό του χώρου
την προστασία του δάσους και της ευρύτερης περιοχής από κινδύνους όπως πυρκαγιές, σκουπίδια κ.α
την ανάδειξη του περιαστικού δάσους σε πόλο έλξης επισκεπτών και
τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής
τον προσδιορισμό και την καταγραφή του ξυλώδους κεφαλαίου
Οι παρεμβάσεις
Η μελέτη αναμένεται να περιλαμβάνει αποκατάσταση και συμπλήρωση των υφιστάμενων υποδομών για την αναβάθμιση των χώρων αναψυχής και την οργάνωση θεματικού πάρκου.
Επιπλέον, προτείνεται να γίνουν δασοτεχνικά έργα για την οργάνωση και διαχείριση του χώρου της υπαίθριας αναψυχής, με διαμόρφωση μονοπατιών – διαδρομών, καθώς επίσης φυτοτεχνική διαμόρφωση των χώρων υποδοχής των επισκεπτών.
Παράλληλα, θα προβλέπονται παρεμβάσεις για την αντιπυρική προστασία του άλσους με μείωση της καύσιμης ύλης, καθαρισμούς αντιπυρικών λωρίδων κλπ.
Η απειλή του φλοιοφάγου
Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, η ανάγκη σύνταξης της διαχειριστικής μελέτης γίνεται επιτακτική λόγω και των πρόσφατων περιστατικών προσβολής από το φλοιοφάγο έντομο περιαστικών δασικών εκτάσεων με παρόμοια είδη βλάστησης.
«Το συγκεκριμένο άλσος δεν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα, όσο το Σέιχ Σου. Ωστόσο, στο πλαίσιο της αποψίλωσης όσα δέντρα διαπιστωθεί πώς έχουν προσβληθεί από φλοιφάγο θα κοπούν και θα απομακρυνθούν», ανέφερε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης.
Αύξηση της επικεψιμότητας
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, μετά την αναβάθμισή του, το άλσος Λουτρών Θέρμης θα αποτελέσει πόλο έλξης για περίπατο και αναψυχή.
«Είναι μία τεράστια έκταση, μέσα στην οποία υπάρχουν μέχρι και λίμνες που όμως θέλουν ανακατασκευή, γιατί έχουν υποστεί φθορές λόγω εγκατάλειψης. Παράλληλα θα καθαριστούν οι περίπατοι για να είναι πιο ευκρινείς οι διαδρομές, θα γίνει αποψίλωση και θα μπουν νέα φυτά.
Είναι υπέροχη εγκατάσταση, όπου μπορεί κάποιος να δει τη χλωρίδα της περιοχής και θα αποτελεί σύντομα έναν σημαντικό προορισμό αναψυχής. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αξιοποιηθεί και ο χώρος των Λουτρών Θέρμης θα αυξηθεί σημαντικά η επισκεψιμότητά του», τόνισε.
Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε επίσης ότι θα γίνουν εργασίες και στις εγκαταστάσεις του δήμου που χρησιμοποιούνται ως φυτώρια, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν για να έχουν και καλύτερη απόδοση.