ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ -ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ -ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ -ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΚΛΠ

0

ΚΩΝ. ΜΠΟΥΜΠΑΣ: ΝΑ ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΘΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Να υπερκερασθούν τα εμπόδια που υφίστανται για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με την τροποποίηση του πεπαλαιωμένου νόμου που την καθορίζει ζήτησε ο Σερραίος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κώστας Μπούμπας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Μπούμπας τάχθηκε υπέρ της απλοποίηση της κατάστασης και απλούστευσης των διαδικασιών για τη δημιουργία οργανωμένων θερμοκηπίων στον πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκε στο πλούσιο γεωθερμικό πεδίο που παραμένει ανεκμετάλλευτο στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και κάλεσε να ακολουθήσουμε παραδείγματα τρίτων χωρών, όπως αυτό της Ιταλίας.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Μπούμπα έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ιαματικός τουρισμός σίγουρα είναι ένα κομμάτι που έχει προοπτικές στην Ελλάδα, αρκεί να το οργανώσουμε σωστά, να υπάρχει ένα οργανόγραμμα. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από διάφορα κράτη.
Θα περίμενα από τον κ. Κικίλια σήμερα να δημιουργήσει και ένα διαφημιστικό σποτ, το οποίο να λέει για τον ιαματικό τουρισμό, κάτι που έχουν κάνει οι Ιταλοί εδώ και χρόνια, με ένα περιβόητο πρόγραμμα που λέγεται στα ιταλικά «aqua curativa», ιαματικός τουρισμός. Οι Ιταλοί όμως, κύριε Υπουργέ, δίνουν τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση στα μεγάλα regioni να έχει πρωτοβουλία για τον ιαματικό τουρισμό και στα πεντακόσια μέτρα δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες να κάνουν κάποιες άλλες δράσεις.
Πριν πάω σ’ αυτό, είναι ευκαιρία σήμερα να μιλήσετε και με τον κ. Λιβανό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον κ. Βορίδη, τον κ. Στύλιο, τον κ. Κεδίκογλου -δεν ξέρω με ποιους- διότι εδώ, στην επιστημονική υπηρεσία και στις γενικές παρατηρήσεις, λέει σε ένα σημείο το εξής. «Εν προκειμένω εφαρμόζεται ο νόμος 4602/2019 περί έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας».
Εδώ είναι ένα λεπτό σημείο. Είμαι από μια περιοχή που και ιαματικό τουρισμό έχουμε στο Άγκιστρο στο Σιδηρόκαστρο και ένα μεγάλο γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή Νιγρίτας, Ηράκλειας, Σιδηροκάστρου, Σερρών, αλλά και τα πολύπαθα Ιαματικά Λουτρά Νιγρίτας που είναι εγκαταλελειμμένα χρόνια. Διότι, αν πάμε για αξιοποίηση εκεί, το οίκημα ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, για να κάνουμε όμως γεώτρηση πρέπει να αποταθεί κάποιος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Γεννάται λοιπόν το εξής θέμα. Μπορούμε να μιλάμε για εκμετάλλευση του ιαματικού τουρισμού, αν δεν υπερκεράσουμε εμπόδια και δεν τροποποιήσουμε έναν πεπαλαιωμένο νόμο, όπου τη γεωθερμία τη χαρακτηρίζει ως μεταλλευτική δραστηριότητα και -επειδή κόπτεστε στη Νέα Δημοκρατία για την κυκλική οικονομία και για την πράσινη ανάπτυξη- δεν την θεωρεί ανανεώσιμη πηγή;
Εμείς στην Ελληνική Λύση λέμε ναι, στη γεωθερμία. Απλοποιήστε την κατάσταση. Απλουστεύστε τις διαδικασίες για να πάμε σε οργανωμένα θερμοκήπια και στον πρωτογενή τομέα. Είναι μια ευκαιρία λοιπόν, κύριε Υπουργέ, κύριε Κικίλια, να το συζητήσετε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό. Δεν μπορεί η γεωθερμία να είναι μετάλλευμα, ενώ είναι το ζεστό νερό.
Τώρα, θα πρέπει να σκιαγραφήσετε και να ξεχωρίσετε αν πραγματικά μιλάμε για υδροθεραπεία, για λουτροθεραπεία με λάσπη, όπως είναι στις Κρηνίδες της Καβάλας, ώστε να έχουμε μια ταξινόμηση του ιαματικού τουρισμού.
Και επειδή για να μην κρυβόμαστε, κύριοι, αυτοί που μπαίνουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, κάτι που το ξεπέρασαν οι Ίβηρες και οι Ιταλοί, είναι οι ίδιοι οι γιατροί, όχι όλοι, καθώς και ο κ. Κικίλιας γιατρός είναι. Θα πω γι’ αυτή την επιστημονική του κατάρτιση για τον απλούστατο λόγο: Ιαματικό από το ίαμα, θεραπεύω από το ιατρός. Εκεί είναι η ετυμολογία της λέξης. Προσέξτε τώρα! Οι ίδιοι οι γιατροί δεν προβάλλουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού τουρισμού. Άλλο αυτό να το δει εξατομικευμένα ad hoc ανάλογα με τις παθήσεις του καθένα και άλλο να περνάει και ένα διαφημιστικό σποτ για τον ιαματικό τουρισμό, για να προσελκύσει και τον εσωτερικό τουρισμό, και να περνάνε τα γράμματα ότι «πρωτίστως βέβαια ακούτε με ευλάβεια τον γιατρό σας εξατομικευμένα».
Δεν μπορεί σήμερα να διαφημίζονται σε όλα αυτά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα οποία δώσατε χρήματα -ουκ ολίγα από μια περίπλοκη λίστα «Πέτσα» που δεν έχουμε βρει άκρη από την εξεταστική και η οποία έκλεισε πριν ανοίξει- σποτ για να πάνε στο Μπόροβετς και στο Μπάνσκο, στα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας, και να μην έχουμε τον εσωτερικό τουρισμό. Για την COVID θα πάρουμε τα μέτρα και για τον κίνδυνος που ελλοχεύει από αυτό που λέμε «πανδημία», για να μην φεύγει και το συνάλλαγμα έξω.
Και επειδή είστε πολλοί νομικοί στην Αίθουσα, θα πάω και στο Ναυάγιο. Εδώ βλέπω τι έχουν πει οι αυτοδιοικούντες. Έχω πάρει κάποιες δηλώσεις, όπως του Δημάρχου της Κύθνου, του κ. Σταμάτη Γαρδέρη, ο οποίος λέει ότι αν δεν χρηματοδοτηθούν οι ιαματικές πηγές, δεν θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα μάνατζμεντ, σε ένα μάρκετινγκ και σε μια συμφωνία με τους ιδιώτες. Και τι λένε εκεί; Σας βάζουν και κάποια όρια. Δεν ζητούν μεγάλη χρηματοδότηση, αλλά πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση. Σαφώς και υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτήρια, σαφώς και υπάρχουν αμαρτίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δεν γίνεται αν οραματιζόμαστε και ευαγγελιζόμαστε ένα επιτελικό κράτος, που εσείς από την πρώτη στιγμή το είπατε, να μην έχουν λόγο και άποψη οι τοπικές κοινωνίες. Να θεωρούν, δηλαδή, ότι θα είναι ξένα κύτταρα, θα είναι παράσιτα, μύκητες, βάκιλοι και ιοί, να το πω έτσι μια και διανύουμε περίοδο πανδημίας; Ποιος θα τα διαχειριστεί αυτά; Θα τα διαχειριστούν οι ιδιώτες;
Εδώ μιλάμε για εκατόν πενήντα έξι ιαματικές πηγές στη Στερεά Ελλάδα, για εκατόν δέκα στη Μακεδονία, για εκατό στην Κρήτη, για οκτακόσια ογδόντα σημεία! Όμως, εδώ εσείς κάνετε συγκεντρωτισμό! Εδώ εφαρμόζετε έναν συγκεντρωτισμό για να αναπτύξετε κατ’ ουσία πέντε, έξι, επτά, οκτώ, εννέα, δέκα το πολύ ιαματικές πηγές στην Ελλάδα! Δεν θα αναφερθώ για ευνόητους λόγους. Αυτός ο συγκεντρωτισμός, δηλαδή, θα βάλει ιαματικές πηγές πρώτης, δεύτερης και τρίτης ταχύτητας. Δεν αξιοποιούνται έτσι. Όπως στα νησιά που είναι πέντε αυτά που απορροφούν ένα μεγάλο εισόδημα, κάτι ανάλογο βλέπω και με αυτόν τον συγκεντρωτισμό που επιχειρείτε στις ιαματικές πηγές.
Ξέρετε, πριν από λίγο καιρό έγινε εκδίκαση και γι’ αυτούς που προσλήφθηκαν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην ΕΤΑΔ και βγαίνουν παράνομες οι προσλήψεις. Αυτό έχει αντίκτυπο σε όλα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή της πρωτεύουσας της Βισαλτίας στη Νιγρίτα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με ένα άλλο πλάνο. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να πάμε και σ’ αυτό που είπα πριν σε ό,τι αφορά τη γεωθερμία.
Εδώ βλέπω ότι ο κ. Δανάς, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, λέει «Τελικά θα έχουμε έγκριση μελετών χωρίς χρηματοδότηση;». Εντάξει, εγώ τώρα προσπαθώ να εκμαιεύσω, προσπαθώ να ερμηνεύσω, αλλά ακούω και αυτούς τους ανθρώπους. Ακούω, επίσης, και τον κ. Ζήση Αγγελίδη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδος, ο οποίος μιλάει και αυτός για χρηματοδότηση. Δεν μπορεί να είναι ξένο κύτταρο η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, για να μην αξιοποιήσει.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και πάμε πολύ γρήγορα στο Ναυάγιο. Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία εδώ και σαράντα ένα χρόνια από τον Παναγιώτη, από τον οποίο ονομαζόταν το πλοίο. «Μην είδαμε τον Παναή», θα πούμε στο τέλος! Τελικά, όσον αφορά τη μελέτη «Μαρούκης» -έτσι νομίζω λέγεται-, αυτή η μελετητική εταιρεία -προσέξτε, κύριοι!- δεν βγάζει, ξέρετε, αιγιαλό για το Ναυάγιο. Το παίρνει σε ευθεία γραμμή. Από Κεφαλονιά πάει παρακάτω και Λευκάδα και μετά ανεβαίνει και ξαφνικά βγάζουν αιγιαλό. Δεν είναι κακό, αλλά εδώ θα πρέπει να δούμε αν μπορούν να κάνουν μπάνιο εκεί οι λουόμενοι. Είναι άλλο να είναι επισκέψιμο και να φέρνει και συνάλλαγμα στο νησί. Όμως, εδώ είναι πονεμένη ιστορία από τον κ. Χάρο, τα δεκαπέντε χιλιάδες στρέμματα, τα τρία χωριά που έχουν εκφράσει ενστάσεις.
Βλέπω να ανοίγει μια «βεντάλια» σε ό,τι αφορά ειδικά τον ν. 4682. Αυτός δεν είναι ο νόμος για τις NATURA; Εκεί απλώνεται η ιστορία. Τι γίνεται με τους «μνηστήρες» εκεί; Και όπως μου έλεγαν και οι νομικοί συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία νομική υπόσταση αυτή η επιτροπή. Αυτή η επιτροπή είναι στον αέρα. Όλοι αυτοί, που είπε προηγουμένως και ο Υπουργός, τι θέλουν εκεί; Γιατί λαλούν πολλοί κοκόροι εκεί; Θα νοικιάσουν δωμάτια; Θα εκμεταλλευτούν την περιοχή αλλιώς; Δεν ξέρω! Μπαίνουν ερωτηματικά, κύριοι!
Κι εγώ βλέπω εδώ στην τροπολογία μέτρα προστασίας Ναυαγίου Ζακύνθου. Είναι η σύνθεση της επιτροπής που κάποιοι αμφισβητούν αν υπάρχει και αιγιαλός, γιατί αλλού πάει η δουλειά. Πάει για κάτι δωμάτια αργότερα; Δεν ξέρω! Εσείς τη μελέτη του Καθηγητή Ζελιλίδη δεν τη λαμβάνετε υπόψη για την περιοχή; Από το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι. Εμείς, δηλαδή, τους επαΐοντες δεν τους λαμβάνουμε υπόψη; Τι γίνεται με αυτό; Λέει, λοιπόν, μέσα το εξής: «Ως κατεπείγουσα ανάγκη που πληροί τους όρους εφαρμογής της παραγράφου 2 του 4412/16». «Νοείται…» -λέει- «…η διακινδύνευση της ασφάλειας και της υγείας των επισκεπτών του Ναυαγίου». Σαφώς! Άρα, τι γίνεται εδώ; Σαρανταπεντάρια τύπου αυτοδιοίκησης, απευθείας ανάθεση. Όπως εκεί γίνεται το «έλα να δεις» με τις απευθείας αναθέσεις, άρα εδώ θα υπάρχει δικαίωμα για απευθείας ανάθεση. Το λένε μέσα οι άνθρωποι!
Όμως, ξέρετε κάτι; Μια και μιλάμε για πανδημία, τα ξέρει ο κ. Κικίλιας αυτά…
Υπάρχει ένας μηχανισμός που ο ιός με την ακίδα του ξεγελά το κύτταρο. Αυτός ο μηχανισμός, λοιπόν, λέγεται «αντίστροφη μεταγραφάση», για να κάνει το κύτταρο κύτταρο-ξενιστή. Διότι άλλο κομμάτι η επιστήμη που υπηρετείτε, κι άλλο κομμάτι η ιστορία της ιατρικής. Όμως, ως γιατρός το ξέρετε!
Αυτές οι τροπολογίες να μην είναι με αυτόν τον μηχανισμό, την «αντίστροφη μεταγραφάση» και να θέλουν να ξεγελάσουν την κοινωνία για όλο αυτό το πρόβλημα που εναποτίθενται εδώ από την εποχή του εμίρη στην περιοχή του Ναυαγίου, αλλά και τη μελέτη «Μαρούκη», του Καθηγητή Ζελελίδη.
Καλό είναι να τα έχεις καλά με την τοπική κοινωνία, αλλά να μην παραγίνει το κακό και αξιοποιηθεί διαφορετικά το Ναυάγιο και γίνουν εκεί κάτι ξενοδοχεία και κάτι δωμάτια και αλλάξει όλος ο χαρακτήρας!
Σας ευχαριστώ πολύ».