Ξάνθη: Στο χείλος του γκρεμού οι Ξενοδόχοι – Ζητούν μέτρα ανακούφιση
Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι Ξενοδόχοι της Ξάνθης, που ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σε επιστολή του…
Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι Ξενοδόχοι της Ξάνθης, που ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Σε επιστολή του ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ξάνθης προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ τονίζει τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επιστολή σας.
Ως εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού Ξάνθης, σας γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα του κλάδου μας ήταν προ-κορονοϊού, και η περίοδος του COVID-19, μας αποτελείωσε.
Κύριε Πρόεδρε, επί δεκαετίες προσπαθούσαμε και με την βοήθεια της Νομαρχίας Ξάνθης, και αργότερα της Αντιπεριφέρειας και των δήμων του Νομού Ξάνθης, να αναδείξουμε την Ξάνθη ως τουριστικό προορισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαστήκαμε και εκτός από την στήριξη των εορτών της Αποκριάς, θεσμοθετήθηκαν οι γιορτές της παλιάς πόλης, τα Δημοκρίτεια, το φεστιβάλ μουσικών σχολείων στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκη, όπως και η επισκεψιμότητα από σχολικές εκδρομές.
Δυστυχώς, στον τόπο μας δεν δημιουργήθηκαν οι υποδομές στη φυσική του προίκα (Στενά και Δέλτα του Νέστου, Λίμνη Βιστωνίδα, Ιαματικά Λουτρά, Παραλίες του Νομού, Αρχαιότητες και Μοναστήρια) και μετά το κλείσιμο στη δεκαετία 1997-2007 του 80% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής, η τουριστική κίνηση που ήταν εμπορικός τουρισμός κατά 80%, μηδενίστηκε. Όλο αυτό το διάστημα οι προσπάθειες του συνόλου των επιχειρήσεων, εστιαζόταν αποκλειστικά και μόνο στη προσωπική συντήρηση με οποιοδήποτε κόστος της επιχείρησης του καθενός.
Κύριε Πρόεδρε, από την στιγμή που ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι επιχειρήσεις του Ν. Ξάνθης, όχι μόνο δεν είχαν την προβλεπόμενη κίνηση, αλλά λόγω του ότι οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν την τελευταία μέρα, επιβαρύνθηκαν και με το κόστος προετοιμασίας, το οποίο ανάλογα με την επιχείρηση, κυμαίνεται από 5 έως 15 χιλιάδες Ευρώ.
Τα προβλήματα τα εστιάσαμε και ενημερώσαμε όλους τους τοπικούς φορείς, ζητώντας τη βοήθεια τους για παρέμβαση στη πολιτεία, ώστε να στηριχθούμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα και αποκλειστικά για τον Νομό Ξάνθης.
Να χρεώνονται μόνο οι καταναλώσεις στη ΔΕΗ, στην ύδρευση και στη τηλεφωνία.
Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Να γίνει διαγραφή φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών.
Να γίνει επιχορήγηση του κόστους εργασίας.
Να γίνει νέος αναπτυξιακός νόμος, με απλουστευμένες διαδικασίες, με επιχορήγηση τουλάχιστον 60%, και χωρίς διασφαλίσεις ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν.
Να γίνουν έργα ανάπλασης και πρόσβασης σε όλα τα φυσικά μνημεία του Νομού.
Α) Να υπάρχουν ιδιαίτερα κριτήρια επιχορήγησης στους δικαιούχους Κοινωνικού Τουρισμού, για την επίσκεψή τους στον Νομό Ξάνθης.
Β) Σε συνεργασία με τις όμορες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία), να γίνεται ανταλλαγή κοινωνικών τουριστών.
Να γίνει υγειονομικός σταθμός ελέγχου τουριστών τουλάχιστον στην Νυμφαία σε πρώτη φάση, και κατόπιν στον Άγιο Κωνσταντίνο και στον Ορμένιο, ούτως ώστε τα σύνορα να μην είναι κλειστά.
Να γίνει εστιασμένη τουριστική προβολή του τόπου μας.
Οι τράπεζες να κάνουν διαγραφή και ρύθμιση χρεών, και να δώσουν νέα επιχειρησιακά δάνεια.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Ιερόπουλος Αθανάσιος Αράπης