Ξενία Κυθνος: Συνεχίζονται τα εμπόδια στην επέν

Μια ακόμη κίτρινη κάρτα πήρε το επενδυτικό έργο ύψους 30 εκατ. ευρώ, της εταιρείας Xenia Kythnos που ανέλαβε για χρονικό διάστημα 99 ετών το δικαίωμα αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών («Αγίων Αναργύρων» και «Κάκαβος») που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εντός οικοπέδου με έκταση 7.018 τ.μ. στο νησί της Κύθνου.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε κατά ένα μέρος η μελέτη της εναλλακτικής πρότασης για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικότερα εγκρίθηκε η μελέτη για τα έξι από τα επτά οικόπεδα με κολυμβητικές δεξαμενές αλλά δεν ενέκρινε τις υπόσκαφες κατασκευές στο οικόπεδο 7.
Η πρώτη μελέτη αποκατάστασης
Όπως αναφέρεται αποφάσισε «την μη έγκριση των υπόσκαφων κατασκευών στο οικόπεδο 7, εκτός ορίων οικισμού Λουτρών, στο περιβάλλον των χαρακτηρισμένων ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων, κτηρίων των Λουτρών και του παλαιού ξενοδοχείου (πρώην Ξενία Κύθνου), διότι δεν συνάδουν με τα μορφολογικά στοιχεία του οικισμού των Λουτρών και επεμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό έδαφος αλλοιώνοντας το φυσικό ανάγλυφο που προστατεύεται με το από 17-09-2002 Π.Δ. (ΦΕΚ 931/Δ/24-10-2002)».
Επίσης και για τα έργα που η απόφαση είναι θετική αυτό γίνεται υπό διάφορες προϋποθέσεις όπως π.χ. να μην κατασκευαστούν τόξα στις εξωτερικές όψεις των κτηρίων, να διερευνηθεί η δυνατότητα τα κτήρια του οικοπέδου 4 που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το προστατευόμενο συγκρότημα των Λουτρών, να μην κατασκευαστούν σε υπερύψωση αλλά σε στάθμη πλησίον του εδάφους ώστε να μην υποβαθμιστούν τα μνημεία και να μην διαμορφωθούν εκτεταμένες κλίμακες για την πρόσβαση στα καταλύματα, κ.λ.π.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη οριστική μελέτη αποκατάστασης που κατατέθηκε το 2023 «κόπηκε» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ
Το project που υλοποιεί η εταιρεία «Xenia Kythnos», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Avraham Ravid, ξεκίνησε πριν τρία χρόνια το 2022 όταν ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό που διενήργησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην ΞΕΝΙΑ και της Ιαματικής Πηγής Κύθνου.
Η εταιρεία Xenia Kythnos ανέλαβε τότε για χρονικό διάστημα 99 ετών το δικαίωμα αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών («Αγίων Αναργύρων» και «Κάκαβος») που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εντός οικοπέδου με έκταση 7.018 τ.μ., με σκοπό να επενδύσει πάνωαπο 30 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάσθηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα, Christian Hansen. Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ernst Ziller, την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου.
Οι ιαματικές πηγές
Εντός του ακινήτου υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, α) η αλατούχα ιαματική πηγή των «Αγίων Αναργύρων» και β) η σιδηρούχα ιαματική πηγή «Κάκαβος».
Το ακίνητο βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Λουτρά Κύθνου και αποτελείται από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κέντρο υδροθεραπείας το οποίο αποτελείται από 14 ξεχωριστά μαρμάρινα λουτρά και υποδομές υποστήριξης. Θεωρείται η πρώτη υποδομή ιαματικού τουρισμού που λειτούργησε στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1999, βρίσκεται σε τριώροφο κτίριο και διαθέτει 46 δωμάτια.
Το ακίνητο διατέθηκε μέσω του e-auction IX, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 3 εκατ. ευρώ και η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο 2022.