Πρόταση σχετικά με τη μεταφορά της Δ.Ε.Θ. Α.Ε.

0

Θεσσαλονίκη 5 – 7 – 2009 Θέμα: Πρόταση σχετικά με τη μεταφορά της Δ.Ε.Θ. Α.Ε.

Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης Γραφείο Υπουργού

Κύριε Υπουργέ

Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας σας απευθύνει αυτή την επιστολή ως Προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. για τη μεταφορά της από τη σημερινή θέση σε άλλη τοποθεσία.

Πρόσφατα η αρμόδια Επιτροπή που συστάθηκε υπό την προεδρία σας σε συνεδρίασή της στις 18-6-09 αποφάσισε να μελετήσει το όλο θέμα και να προτείνει συγκεκριμένες τοποθεσίες, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση από την κυβέρνηση. Αποφάσισε επίσης ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε δημόσια γη.

Το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει εδώ κι ένα χρόνο, συνδέοντάς το μάλιστα και με την προβολή και ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων. Έχουμε ήδη διατυπώσει τη δική μας πρόταση για τη μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. στη Θέρμη, σε χώρο 500 στρεμμάτων δίπλα στα Ιαματικά Λουτρά Θέρμης.

Οι λόγοι της επιλογής μας είναι οι εξής:
1ον: Η έκταση αυτή ανήκει στο Δήμο, γεγονός που είναι σύμφωνο με τη δική σας απόφαση. Έχει πανέμορφα πεύκα, τα οποία θα περιβάλουν το χώρο όταν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα – έστω και αν χρειαστεί να κοπούν μερικά για τη δημιουργία των απαραίτητων κτιρίων.

2ον: Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα είναι η γειτνίασή του συγκεκριμένου χώρου με το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, πράγμα που θα διευκολύνει τους επισκέπτες κι εκθέτες από άλλα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

3ον: Δίπλα από την τοποθεσία αυτή περνάει ο περιφερειακός, ο οποίος συνδέεται με την Εγνατία οδό.

4ον: Πολύ κοντά επίσης βρίσκεται και ο άξονας της πόλης προς τη Χαλκιδική και προς την αναπτυσσόμενη ανατολική επέκταση της πόλης, με προφανή μελλοντικά πλεονεκτήματα.

5ον: Η νέα περιφερειακή οδός θα διέλθει, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, σε μικρή απόσταση από την τοποθεσία αυτή, γεγονός που επίσης θα διευκολύνει την πρόσβαση.

6ον: Ολόγυρα βρίσκονται οι πολυάνθρωπες περιοχές Θέρμης, Πυλαίας, Πανοράματος, δήμου Βασιλικών και νομίζουμε ότι οι κάτοικοί τους θα αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ.

7ον: Το γεγονός αυτό της μετεγκατάστασης αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προβληθεί σε διεθνές επίπεδο ο ιαματικός και θεραπευτικός τουρισμός της πατρίδας μας.

Μπορεί να δημιουργηθεί στην παρακείμενη όμορφη Λουτρόπολη Θέρμης μόνιμη έκθεση προβολής όλων των ελληνικών λουτροπόλεων.

8ον: Όσο ασήμαντο ή δευτερεύον και αν φαίνεται, έχει εν τούτοις τη σημασία του το γεγονός της πλήρους απουσίας από την περιοχή λιμναζόντων υδάτων, βούρκων κλπ. που δημιουργούν εστίες ενοχλητικών ιπταμένων … επισκεπτών (π. χ. κουνουπιών), ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.

9ον: Δεδομένου ότι όλα τα είδη Εκθέσεων, και μάλιστα των κλαδικών, είναι λίγο πολύ τουριστικά, δίδεται η ευκαιρία για μια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με πολλαπλά οφέλη.

Εμείς, ως πανελλαδικός φορέας που έχει στόχο την προβολή και ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων, έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψή μας για το σημαντικότατο αυτό εγχείρημα, τόσο για την αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης όσο και για τη μεγαλύτερη προβολή των υπολοίπων λουτροπόλεων.

Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη περιοχή συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για τη μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. Επιπλέον, δεν υπάρχουν εκεί άλλα κέντρα (π. χ. βιομηχανική περιοχή, Σχολές Τ.Ε.Ι., συγκοινωνιακός φόρτος, κλπ.) που θα επηρέαζαν αρνητικά την επιλογή της. Απλά, η μετεγκατάσταση θα βοηθήσει τα μέγιστα στην πολύμορφη ανάπτυξή της. Τέλος, θα βοηθήσει, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, στην αναβάθμιση των Λουτρών Θέρμης και γενικότερα των ελληνικών λουτροπόλεων.

Με εκτίμηση Ο Α’ Αντιπρόεδρος Ο Β’ Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ο Πρόεδρος

Ανέστης Αναστασιάδης

Ν. Όχονος
Ο ειδικός Γραμματέας

Γ. Πλαγακος

Χ .Σιδηροπουλος Α. Μεταλούλης Τα Μέλη

Κυφοκέρης Γεράσιμος Λαμρίδης Θανάση Σαμάνδης Πέτρος

Σαχπατσίδης Ηλίας ———————–

Νίκος Ματθαίου

Κοινοποίηση:
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
Νέα Δημοκρατία
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Νομάρχης Θεσσαλονίκης
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος Δ.Ε.Θ. Α.Ε.
Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ε.Ο.Τ.
Ε.Σ.Η.Ε.Α.
Ε.Σ/Η.Ε.Μ.Θ.