Νέοι ορίζοντες στη διασύνδεση των νησιών ανοίγονται με την έλευση του 2022, χρονιά που θα δούμε τα πρώτα υδροπλάνα να «ανοίγουν τα φτερά τους» στο Αιγαίο, με τα πρώτα δρομολόγια να ξεκινούν από τον Αλιμο με προορισμό την Πάτμο και την Τήνο.
Σε δεύτερη φάση όμως θα λειτουργήσουν συνολικά 33 υδατοδρόμια σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων με βάση τον σχεδιασμό τα 20 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλάζοντας τον συγκοινωνιακό χάρτη και την εξυπηρέτηση των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδιάζεται η λειτουργία 11 υδατοδρομίων στα Δωδεκάνησα και 9 στις Κυκλάδες. Η Ρόδος θα διαθέτει 2 υδατοδρόμια ενώ υδατοδρόμια θα λειτουργήσουν επίσης σε Χάλκη, Σύμη, Τήλο, Κάρπαθο, Καστελλόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Κάσο και στις Κυκλάδες σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κύθνο, Κέα, Άνδρο, Σίκινο, Σέριφο, Δονούσα και Ανάφη.
Τα υδροπλάνα, δοκιμασμένα εδώ και δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες μπορούν να αποτελέσουν και στην Ελλάδα μια αξιόπιστη λύση ως επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή. Ας μην ξεχνάμε ότι στη Ρόδο την περίοδο της ιταλοκρατίας, εκτελούσαν πτήσεις και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, υδροπλάνα.
Η εκ νέου δρομολόγηση, θα αποτελέσει λύση ειδικά τους χειμερινούς μήνες, για τα μικρά νησιά, που δεν διαθέτουν χερσαίο αεροδρόμιο προσδίδοντας μια επιπλέον ασφάλεια στους κατοίκους τους.
Επιπλέον, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα διευρύνουν τις επιλογές των δυνητικών επισκεπτών με ένα λογικό κόστος εισιτηρίου.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι πρόκειται για ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον, που θα μπορεί να προσγειωθεί σε πολλές περιπτώσεις και στο έδαφος, ενώ τροποποιείται πολύ εύκολα και γρήγορα εξυπηρετώντας ανάγκες cargo, αεροδιακομιδής ασθενών, πυρόσβεσης κλπ.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συμπληρωματικό μέσο των αεροπλάνων και των πλοίων καθώς η χωρητικότητά του είναι περιορισμένη (από 9 έως 19 επιβάτες). Όμως προσφέρει την επιλογή της άμεσης μεταφοράς από και προς τα μεγαλύτερα νησιά και την ηπειρωτική χώρα όπου πολλές φορές χρειάζεται να μετακινηθούν άμεσα οι νησιώτες για ιατρικά θέματα, συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.
Η Hellenic Seaplanes έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με αεροπορικές εταιρείες ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό εισιτήριο με το οποίο θα μπορούσε ένας επιβάτης να ξεκινήσει το ταξίδι του από αεροδρόμιο και να καταλήξει σε ένα υδατοδρόμιο, ενώ το κόστος 34’ με κόστος μιας πτήσης 45 λεπτών δεν θα ξεπερνά τα 90 ευρώ. Ωστόσο, το κόστος θα διαμορφώνεται αναλόγως των χρονικών αποστάσεων που καλύπτουν τα υδροπλάνα, όπως επίσης και της ζήτησης που έχει το κάθε δρομολόγιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes κ. Νικ. Χαραλάμπους η εταιρεία οργανώνει το πλάνο της με γνώμονα πτήσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 45’, επομένως το κόστος θα έχει εκ των πραγμάτων ανώτατο όριο γύρω στα 90 ευρώ. Μάλιστα, επισήμανε ότι δεδομένου ότι η αγορά και οι κλάδοι των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων βρίσκονται ακόμα σε αναπτυσσόμενη φάση, η Hellenic Seaplanes θα αξιοποιήσει στην προσεχή τουριστική σεζόν όλα τα υδατοδρόμια που είναι πλήρως αδειοδοτημένα και έτοιμα να φιλοξενήσουν τα υδροπλάνα και συγκεκριμένα τις υποδομές στον Άλιμο, στην Τήνο και στην Πάτμο, με του Βόλου, των Σποράδων, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου να ακολουθούν. Από εκεί και έπειτα όσα υδατοδρόμια ολοκληρώνονται στα Δωδεκάνησα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα προστίθενται στο πτητικό πλάνο της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον κ. Ν. Χαραλάμπους, η όλη φιλοσοφία της χρήσης των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων βασίζεται στην απλοποίηση των κινήσεων και των διαδικασιών που απαιτούνται σε σχέση με την πτήση με αεροπλάνο, καθώς και στην μείωση του χρόνου που απαιτείται για έναν επιβάτη να καταναλώσει, από την ώρα που θα αγοράσει το εισιτήριό του μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί στους αιθέρες και την ταχύτητα άφιξής του στον προορισμό που επιθυμεί.
Πάντως, ήδη η Hellenic Seaplanes έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με αεροπορικές εταιρείες ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό εισιτήριο με το οποίο θα μπορούσε ένας επιβάτης να ξεκινήσει το ταξίδι του από αεροδρόμιο και να καταλήξει σε ένα υδατοδρόμιο, αποδεικνύοντας έτσι ότι το υδροπλάνο μπορεί να εξελιχθεί σε μια ποιοτική συμπληρωματική προσθήκη, ένα «χρηστικό εργαλείο» που θα συνεισφέρει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και στην πραγματική διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πηγή:www.dimokratiki.gr