Κίμωλος – Τα Αξιοθέατα της Κιμώλου
Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος έχει πολλές ομορφιές:
Στο Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Μεσαιωνικό Κάστρο και τα Μουσεία (Αρχαιολογικό και Λαογραφικό), και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες είναι προστατευόμενες από το ΥΠ.ΠΟ. Εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή και στα κοντινά νησιά έχετε από την πλατεία του Σχολείου και την αυλή του Παντοκράτορα στο Ξαπλοβούνι. Όλο το Χωριό είναι όμορφο με χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες πινελιές που θα ανακαλύψετε στα στενά φιδογυριστά δρομάκια .
Ανεβείτε από το δρόμο που ξεκινά από την περιοχή του Τσουκαλά, στο Ξαπλοβούνι για να δείτε τους
ανεμόμυλους. Μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι τον Παντοκράτορα και να κατεβείτε από το μονοπάτι στην είσοδο του Χωριού (Μυζηθρού). Μύλοι υπάρχουν και στην περιοχή του Καρκάνη.
Κοντά στη βόρεια έξοδο του Χωριού, λίγο μετά την εκκλησία του Αγ. Ευσταθίου, υπάρχει η πέτρινη, παλιά γέφυρα στο Πανωκλήμα, με ενδιαφέρουσα θέα στις απότομες χαραδρώσεις και τις αναβαθμίδες (πεζούλες) του εσωτερικού του νησιού.
Δείτε τον αμπουρδέκτη (ομβροδέκτης) στου Ξέβρη, στη διαδρομή προς
το Σκιάδι, πριν την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων.
Στη νότια έξοδο του χωριού, επισκεφθείτε το γραφικό ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα «σύρματα» (σπηλιές πελεκημένες στο μαλακό βράχο, όπου φυλάσσονται οι βάρκες).
Αν επισκεφθείτε την Κίμωλο την άνοιξη, στην παραλία της Αλυκής, η «λίμνη» θα φιλοξενεί πολλούς φτερωτούς μετανάστες και η Φύση θα σας ξαφνιάζει σε κάθε σας βήμα με χρώματα και μυρωδιές. Στην παραλία, δίπλα στο ακρωτήρι του Αγ. Γεωργίου στο Καλαμίτσι, μπορείτε να δείτε τη σκαλισμένη, από χέρι ανώνυμου καλλιτέχνη,μορφή στο βράχο.
Στις περιοχές Ελληνικά – Μαυροσπήλια θα δώσετε ραντεβού με την ιστορία, αφού εκεί βρίσκεται βυθισμένη στα ρηχά η αρχαία πόλη του νησιού, ενώ στην παραλία θα δείτε πολλούς αρχαίους τάφους από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.
Στην ίδια περιοχή τα Ασπράγκρεμνα σφραγίζουν μοναδικά το ηλιοβασίλεμα , ενώ οι πιο παρατηρητικοί θα ανακαλύψουν απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών.
Αν έχετε στη διάθεσή σας πλωτό μέσον, μπορείτε να δείτε την Πελεκητή σπηλιά στον Κακοποταμό, να αναζωογονηθείτε στο θερμό ιαματικό νερό που αναβλύζει στην παραλία Αγιόκλημα ή να εξερευνήσετε τη σπηλιά στον Κάβο της Γερακιάς και να βουτήξετε στα υπέροχα τυρκουάζ νερά.
Τέλος εντυπωσιακά είναι «Του Γερονικόλα τ` Αψηλά» με τις λεπτές στρώσεις από γκριζόλευκα ηφαιστειακά πετρώματα.
Βγαίνοντας από τη νότια έξοδο του Χωριού και ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο προς Πράσα, λίγο μετά τη διακλάδωση προς Γούπα,
θα δείτε το γραφικό ψαράδικο λιμανάκι του Αγ. Νικόλα, τα εντυπωσιακά απορρίμματα από την κατεργασία των πωριών και το απάνεμο αραξοβόλι του
Αγ. Μην
ά με την παλιά σκάλα φορτώσεως σιδηρομαγγανίου.
Στην είσοδο του οικισμού των Πρασών, θα συναντήσετε τις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα από τον κάβο του Αγ. Γεωργίου, με τις σπηλιές της Μεσογειακής φώκιας.
Λίγες εκατοντάδες μέτρα από κει βρίσκεται η περιοχή εξόρυξης μπεντονίτη. Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε τη μισοβυθισμένη σπηλιά στη Βρωμόλιμνο (κατακόμβη ή στοά ορυχείου;).
Στο εσωτερικό του νησιού, μπορείτε να επισκεφτείτε την ερειπωμένη ακρόπολη στο Παλιόκαστρο και το, «σήμα κατατεθέν» του νησιού, γεωλογικό μνημείο Σκιάδι.