ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

0
Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου ενάντια στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας υπό το Υπ. Τουρισμού για τη διαχείριση των ιαματικών πηγών

«Δεν διαπραγματευόμαστε την παραχώρηση δημοτικής περιουσίας»

Ομόφωνα υπέρ της θέσης του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, συντάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, σχετικά με την πρόθεση του Υπ. Τουρισμού να δημιουργήσει ανώνυμη εταιρεία για τη διαχείριση των ιαματικών πηγών.

Σε συνέχεια του πλήθους παρεμβάσεων, που έχουν πραγματοποιηθεί, σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Τουρισμού, να αναθέσει τη διαχείριση των ιαματικών πηγών, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου τους σε μία ανώνυμη εταιρεία που θα δημιουργηθεί με την επωνυμία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)”, βάσει του προσχεδίου νόμου που δόθηκε προς γνωμοδότηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Δήμος Μήλου αποφάσισε να πάρει θέση κατά των σχετικών προβλέψεων και να συνταχθεί με τις θέσεις του ΣΔΙΠΕ, πρόεδρος του Δ.Σ. του οποίου είναι ο Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση Α.Ε., με αποκλειστικό αντικείμενο τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεών τους, καθώς και του περιβάλλοντος σε ακτίνα χιλίων μέτρων, είτε αυτές αποτελούν περιουσία του Δημοσίου, είτε των οικείων ΟΤΑ. Επίσης προβλέπεται ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση και την παραχώρηση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, αλλά και οι κάθε είδους αποδόσεις που θα προκύπτουν από την εκμετάλλευσή τους, θα κατανέμονται κατά ένα ποσοστό στους μετόχους του Οργανισμού και κατά ένα ποσοστό στον Δήμο ή στον φορέα που ανήκει κάθε πηγή.

«Αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση»

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, ο πρόεδρος, κ. Γκαγκάκης Απόστολος, έθεσε υπόψιν των μελών τη θέση του ΣΔΙΠΕ, η οποία, υπενθυμίζεται, ότι αναφέρει τα εξής:

«Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, αποφάσισε να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)”.

Η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Ο ΣΔΙΠΕ ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντιαυτοδιοικητική.

H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι, σήμερα, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες η μέχρι σήμερα στάση της κεντρικής διοίκησης ήταν – με τους επιεικέστερους όρους – μη υποστηρικτική.

Κατόπιν τούτων, καλούμε:

1. Τους Δήμους – Μέλη του Συνδέσμου μας,

2. Τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και

3. Τις Περιφέρειες της χώρας

να «υιοθετήσουν» την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΙΠΕ, με τη λήψη σχετικής απόφασης από τα οικεία συμβούλια, και

4. Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον θεσμικό εκφραστή του συνόλου των Δήμων της χώρας, να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς η συμμετοχή της στην εταιρεία αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.

Τέλος, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Τουρισμού αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας συνεργαζόμενοι από μηδενική βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας».

Παράλληλα, παρατέθηκε και η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με την οποία η Ένωση ζητά την απόσυρση από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», των άρθρων 7 έως 14, που αφορούν στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας, όπως επίσης και τη συνεργασία, από μηδενική βάση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας.

«Οι ιαματικές πηγές ανήκουν στη Μήλο»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, ξεκαθάρισε, ότι «οι ιαματικές πηγές του νησιού μας είναι ένα στοιχείο που ανήκει στο νησί μας, ανήκει στη Μήλο. Δεν διαπραγματευόμαστε για τη σύσταση καμίας ανώνυμης εταιρείας. […] Δεν διαπραγματευόμαστε να δώσουμε σε κανέναν, κανένα περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στο Δήμο μας».

Ο Δήμαρχος ζήτησε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ομόφωνη, ενώ ενημέρωσε, πως αναμένονται οι αποφάσεις όλων των Δήμων-μελών του Συνδέσμου, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες πίεσης, στην κατεύθυνση της απόσυρσης των σχετικών προβλέψεων του προσχεδίου νόμου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, συμπλήρωσε, ότι εντός του σχεδιαζόμενου νομοθετικού σχεδίου «υπάρχει κάτι πολύ κακό, η υφαρπαγή της περιουσίας του Δήμου. Υφαρπαγή της περιουσίας του νησιού μας, αλλά και άλλων Δήμων αντίστοιχα. Είναι πολύ σωστή η θέση του ΣΔΙΠΕ και συντάσσομαι με αυτά που λέει, όπως επίσης και αυτά που η Κεντρική Ένωση Δήμων αναφέρει, για την απόσυρση των άρθρων 7-14 και για την από μηδενική βάση συνεργασία με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τουριστικά οι ιαματικές πηγές». Όπως και ο Δήμαρχος, έτσι και ο κ. Δαμουλάκης τάχθηκε κάθετα αντίθετος στον οποιονδήποτε διάλογο σχετικά με τη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας και απέρριψε στο σύνολό τους τα σχετικά άρθρα.