Ιαματική Πηγή Λουτρακίου: Γιατί κινδυνεύει να περάσει στο Υπερταμείο

0

Καμπανάκι κινδύνου για τη δημοτική περιουσία και συγκεκριμένα για την Ιαματική Πηγή που βρίσκεται στο Λουτράκι, έκρουσε ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Σακελλαρίου, “Στην συνεννόηση που κάναμε με τον διευθυντή του Συνδέσμου Ιαματικών Λουτροπόλεων, για να διασφαλίσουμε το Ποσιθεραπευτήριο, το οποίο δεν έχει ειδικό σήμα λειτουργίας, είναι βασική προϋπόθεση να πάρουμε απόφαση, σχετικά με την πρόθεση να αξιοποιήσει ο ίδιος ο Δήμος την Ιαματική Πηγή. Αλλιώς, αν δεν γίνει χρήση από το Δήμο, κινδυνεύει να περάσει στα χέρια του Υπερταμείου”.

Όπως ανέφερε σχετικά, η απόφαση πρέπει να έχει ληφθεί έως τις 23 Ιουνίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν τηρηθούν δηλαδή οι ημερομηνίες, ο Ιαματικός Φυσικός Πόρος, περιέρχεται αυτοδίκαια στην εταιρεία του Δημοσίου Ι.Π.Ε. Α.Ε. Η εταιρία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε.» (ΙΠΕ ΑΕ) συστάθηκε στα τέλη του 2021, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση κι αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών και των εγκαταστάσεών τους.

Δείτε το σχέδιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως απεστάλη από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας:

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 3 β του Ν. 4875/2021 (ΦΕΚ 250/Α/2021)

Αποφασίζει:

Την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου … του Δήμου … και των εγκαταστάσεων που συνέχονται με αυτόν».

Το παραπάνω σχέδιο Απόφασης αφορά όσους δεν έχουν λάβει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ). Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στο νομικό σύμβουλο του Δήμου, ώστε αυτός να επιφέρει τις αναγκαίκες κατά περίπτωση τροποποιήσεις. Η Απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί έως τις 23/06/2022.

Αν και ο νόμος δεν περιγράφει που αποστέλλεται η Απόφαση αυτή, θεωρούμε σωστό να αποσταλεί στον Υπουργό Τουρισμού με αντίστοιχη κοονοποίηση προς: α) το Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και β) τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Πάνω στην ημερομηνία λήψης της απόφασης από τον Δήμο «τρέχουν» 2 προθεσμίες: -Η πρώτη τεσσάρων ετών για την κατάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης αξιοποίησης -Η δεύτερη δέκα ετών για την ολοκλήρωση των εργασιών που θα προβλέπει η οικονομοτεχνική. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες ο Ιαματικός Φυσικός Πόρος περιέρχεται αυτοδίκαια στη εταιρία του δημοσίου «Ι.Π.Ε. Α.Ε.». 

Το συγκεκριμένο θέμα, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και αναβλήθηκε μετά από πρόταση της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να συνταχθεί ένα διαφορετικό κείμενο, το οποίο θα “διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τη δημοτική περιουσία”, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

πηγη loutraki 365

 

Νομοσχέδιο για τις ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ Δήμων και Περιφερειών

PREVIOUS ARTICLE

Υπογράφτηκε η σύμβαση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Λουτρακίου

NEXT ARTICLE

YOU MAY ALSO LIKE