Θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά λουτρά στη Μεσαιωνική Πόλη

0

Θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά λουτρά στη Μεσαιωνική Πόλη

Εγκρίθηκε χτες, χρηματοδότηση ύψους 2.320.341,00 ευρώ για την Αποκατάσταση και Επαναλειτουργία των Δημοτικών Λουτρών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Την θετική εξέλιξη, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Στέφανος Δράκος, αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης.
Με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος, ανέφερε τα εξής:
«Εγκρίθηκε χτες, η μελέτη Αποκατάστασης και Επαναλειτουργίας των Δημοτικών Λουτρών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ήταν μια απόφαση που ελήφθη πέρσι, την οποία και υποβάλαμε μετά στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση. Αυτή εγκρίθηκε (χτες). Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των οικοδομικών στοιχείων του κτηρίου, την διαρρύθμισή του και λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα που είχε και αφορούσε στην θερμοκρασία του χώρου.
Με βάση την παραδοσιακή λειτουργία που είχε με την χρήση των υπόκαυστων (σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης στις αρχαϊκές λουτρικές εγκαταστάσεις –Θέρμες- κατά την οποία ζεστός αέρας και καπνός κυκλοφορούσαν σε ένα υπόγειο χώρο κάτω από το πάτωμα/δάπεδο των χώρων) είχαν παρουσιάσει πρόβλημα και δεν μπορούσαν να δώσουν την κατάλληλη θερμοκρασία.
Αυτό το πρόβλημα το λύνουμε με σύντομες μεθόδους σεβόμενοι την ιστορία του κτηρίου και τις βασικές του αρχές, οπότε όταν αποκατασταθεί το έργο, θα λειτουργεί κανονικά, στις θερμοκρασίες που πρέπει με βάση τους σύγχρονους όρους υγιεινής –σαν παραδοσιακό χαμάμ».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η διαδικασία δημοπράτησης θα ξεκινήσει άμεσα ενώ θα χρειαστούν έξι μήνες για να εγκατασταθεί ο εργολάβος. Συνεπώς, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, περίπου, θα δοθεί σε λειτουργία.
«Όλοι οι στόχοι που έχει θέσει η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, έχουν υλοποιηθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε βάλει με ορίζοντα τετραετίας. Όλα τα μεγάλα στοιχήματα που βάλαμε –όσον αφορά στο δικό μου κομμάτι, των πολιτιστικών μνημείων-έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους.

Μιλάμε για το Εθνικό Θέατρο, τη Νέα Αγορά, τα Δημοτικά Λουτρά, η Δημοτική Πινακοθήκη, το δίκτυο ΑΜΕΑ κ.λ.π.» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Δράκος.