Σχέδιο για τέσσερα μεγάλα κέντρα ιαματικού τουρισμού
Το project του ΤΑΙΠΕΔ για τη Φθιώτιδα – Οι επενδύσεις στα Καμένα Βούρλα
Τη λειτουργία δύο νέων ξενοδοχείων και μιας επιπλέον ιαματικής πηγής στην έκταση των περίπου 400 στρεμμάτων στα Καμένα Βούρλα, που φιλοξενεί σήμερα το ξενοδοχείο «Γαλήνη», προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης. Εκτός από το συγκεκριμένο ακίνητο της λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ή πρόκειται να θέσει σε διαγωνιστική διαδικασία και το ακίνητο με την ιαματική πηγή Λουτρά Θερμοπυλών, άλλο ακίνητο του κάμπινγκ Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης), ενώ παράλληλα ωριμάζει και ειδικό σχέδιο ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο που περιλαμβάνει την ιαματική πηγή της Υπάτης. Πρόκειται για εκτάσεις που αθροίζουν συνολικά 3.000 στρέμματα με πιστοποιημένες και αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές.
Προσώρας, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την Πέμπτη την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών του ακινήτου των 400 στρεμμάτων «Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων» στην κοινοπραξία της Γαλήνη Ξενοδοχειακές Τουριστικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Μήτση, με τη Staritem Investments PLC, η οποία ειδικεύεται στον ιαματικό τουρισμό. Το τίμημα πέραν του εφάπαξ ανταλλάγματος ύψους 1.050.000 ευρώ προβλέπει ετήσιο μίσθωμα 380.000 ευρώ. Ωστόσο το σημαντικότερο στοιχείο της σύμβασης είναι οι δεσμευτικές επενδύσεις που υποχρεούται να κάνει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η ανάδοχος κοινοπραξία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου. Η έκταση είναι παραθαλάσσια, περίπου στο μέσον του πολεοδομικού συγκροτήματος των Καμένων Βούρλων, γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά και εκτιμάται πως προσφέρεται για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων και θερμαλιστικού-ιατρικού τουρισμού. Προς το βορρά έχει μέτωπο στη θάλασσα, στον νότο εκτείνεται μέχρι τις παρειές του δασώδους όρους Κνημίς, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω αστικού και εθνικού οδικού δικτύου.
Συνολικά θα αξιοποιηθούν εκτάσεις 3.000 στρεμμάτων με πιστοποιημένες και αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές.
Η μισθώτρια κοινοπραξία πρέπει, κατ’ αρχήν, να προχωρήσει στην αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων «Ράδιον» και «Θρόνιον», όπως επίσης και του εγκαταλελειμμένου υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός», τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία. Η αποκατάσταση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το ΕΣΧΑΔΑ χρήσεις και την ισχύουσα νομοθεσία, με στόχο την επαναλειτουργία και αξιοποίηση των ξενοδοχείων και του υδροθεραπευτηρίου. Επίσης, προβλέπεται η βελτίωση και συντήρηση των χώρων πρασίνου (πάρκων) και πεζοδρόμων, η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, σε αντικατάσταση του προβλεπόμενου από το ισχύον εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του 1994 υφιστάμενου χώρου στάθμευσης, ίδιου εμβαδού και η διαμόρφωση περιμετρικού κυκλοφοριακού δακτυλίου οδών ήπιας κυκλοφορίας. Στη σύμβαση επίσης προβλέπεται η διατήρηση των λειτουργικών προδιαγραφών του ξενοδοχείου «Γαλήνη», που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες από τον όμιλο Μήτση στο υφιστάμενο επίπεδο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες προδιαγραφών λειτουργίας ξενοδοχείων της κατηγορίας του. Προβλέπεται επίσης η ανακαίνιση και αξιοποίηση του υδροθεραπευτηρίου «Ιπποκράτης».
Η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούται να ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις εντός τεσσάρων ετών από την έκδοση της ΚΥΑ χωροθέτησης, ενώ η προθεσμία δύναται να παραταθεί για ένα μόνον έτος και κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος. Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 474.524 τ.μ., περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», τα οποία είναι εν λειτουργία, τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» και το επίσης χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», που είναι εγκαταλελειμμένα. Εντός της έκτασης βρίσκεται και η ιαματική πηγή «Γεωργαλά» που έχει αναγνωρισθεί από τον Απρίλιο του 2020.
Η εκμίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της περιφέρειας της Φθιώτιδας σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα ιαματικού τουρισμού, με τέσσερις τέτοιες μονάδες που επιχειρεί να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ.