Αρχική Ενημέρωση πολιτών ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

0

Προτάσεις προς τη Βουλή για τις ιαματικές πηγές και τον ιαματικό τουρισμό

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος

 19/12/2021 14:10 0

Προτάσεις προς τη Βουλή για τις ιαματικές πηγές και τον ιαματικό τουρισμό
Φωτογραφία αρχείου από τα εγκαταλειμμένα λουτρά Θέρμης

Στις 20/12/ 2021 έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για τον Τουρισμό και τον Ιαματικό θεραπευτικό Τουρισμό και «θέλουμε να τονίσουμε σαν πανελλήνιος σύλλογος ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος ότι μέχρι σήμερα αρκετά νομοσχέδια περάσανε το θέμα που αφορά την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, ο σύλλογος προτείνει «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και αν δεν αποσυρθεί τουλάχιστον να υπάρχει σε κάποια διάταξη σχετικά με το λουτρικό επίδομα για να μπορέσουν και οι σημερινές ιαματικές πηγές να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους με ένα ελάχιστο ποσό 500 ευρώ για 15 λούσεις».

«Επίσης το παρόν νομοσχέδιο να υπάρχει και ένα κονδύλιο που θα μπορέσουν πολλές λουτροπόλεις να κατασκευάζουν τουλάχιστον τις λουτρικές εγκαταστάσεις για να μπορέσουν οι δήμοι και ιδιώτες που σήμερα έχουν τις ιαματικές πηγές να τις αναπτύξουν εδώ και τώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΠΣΙΠΛΕ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

 

Προτάσεις προς την Βουλή των Ελλήνων.

ΘΕΜΑ :

Στις 20/12/ 2021 έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για τον Τουρισμό και τον Ιαματικό θεραπευτικό Τουρισμό.

Θέλουμε να τονίσουμε σαν πανελλήνιος σύλλογος ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος ότι μέχρι σήμερα αρκετά νομοσχέδια περάσανε το θέμα που αφορά την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών.
Αποτέλεσμα ήτανε αρκετές λουτροπόλεις να περάσουν στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης άλλες σε ιδιώτες και αρκετές στο λεγόμενο ΤΑΙΠΕΔ του Υπερταμείου που εδώ και χρόνια σχεδόν δεν έκανε τίποτε από πλευράς επενδύσεων .

Σήμερα έχουν αναγνωριστεί γύρω στις 85 αν δεν κάνουμε λάθος ιαματικές πηγές από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού και αρκετές από αυτές έχουν πάρει και το ειδικό σήμα λειτουργίας.
Άλλες βρίσκονται στο Υπουργείο Τουρισμού για αναγνώριση περίπου 30 και με όλες αυτές τις διαδικασίες όλοι περιμένουνε κάποια κονδύλια από την κυβέρνηση για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή ανάπτυξης που εδώ και 30 χρόνια φωνάζουμε.

Αντά αυτού το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη διαδικασία μιας άλλης ιστορίας να κατασκευάσει μία εταιρεία Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε. να διορίσει μία δεκάδα υπαλλήλων να έχει έδρα την Αθήνα ενώ οι ιαματικές πηγές είναι στην επαρχία και να προσπαθήσει να βρει επενδυτές ή να κάνει μελέτες εκεί που δεν υπάρχουν και σε μία δεκαετία να μην πω και σε 20 χρόνια να γίνει κάποια μορφή ανάπτυξης

Στην Ευρώπη αρκετές ιαματικές πηγές κυρίως στην Ιταλία ΟΙ ΛΟΥΤΡΙΚΕΣ εγκαταστάσεις ανήκουν στους δήμους και γύρω από την κάθε Λουτρόπολη ο ιδιωτικός τομέας κάνει την ανάπτυξη του όπως ξενοδοχεία restaurant αγορές γήπεδα κλπ

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα εκτός βέβαια από τις ιαματικές πηγές που τυχόν τις έχουν ιδιώτες και προσπαθούν να κάνουν κάποια επένδυση όπως π.χ. τα ,λουτρά Ελευθερών Καβάλας, Λουτρά Κύθνου ,Καμένα Βούρλα κλπ

Πριν ένα χρόνο όταν ο πρώην Υπουργός Τουρισμού έφερε στη δημοσιότητα του Το νομοσχέδιο αντέδρασαν οι πάντες και σχεδόν όλοι οι δήμοι που στην περιοχή τους έχουν ιαματικές πηγές και υπήρχε μία υπόσχεση ότι θα επανέλθει το νομοσχέδιο από μηδενική βάση με τη συνεργασία όλων των φορέων κάτι βέβαια που δεν έγινε.

Ζητούμε σαν Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και αν δεν αποσυρθεί τουλάχιστον να υπάρχει σε κάποια διάταξη σχετικά με το λουτρικό επίδομα για να μπορέσουν και οι σημερινές ιαματικές πηγές να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους με ένα ελάχιστο ποσό 500 ευρώ για 15 λούσεις.

Επίσης το παρόν νομοσχέδιο να υπάρχει και ένα κονδύλιο που θα μπορέσουν πολλές λουτροπόλεις να κατασκευάζουν τουλάχιστον τις λουτρικές εγκαταστάσεις για να μπορέσουν οι δήμοι και ιδιώτες που σήμερα έχουν τις ιαματικές πηγές να τις αναπτύξουν εδώ και τώρα

Περιθώρια για μεγάλες ημερομηνίες γιατί 3ετίες και δεκαετίες θα είναι το δράμα του κλεισίματος του θεραπευτικού τουρισμού στην Ελλάδα διότι στη γειτονιά μας Βουλγαρία Τσεχία, Ρουμάνια και Ιταλοί η ανάπτυξη είναι τεράστια γύρω από το θεραπευτικό τουρισμό και σχεδόν η μισή Μακεδονία σήμερα επισκέπτεται αυτές τις Λουτροπόλεις.

Αυτές τις απλές προτάσεις προτείνουμε στην σημερινή Βουλή των Ελλήνων που δεν καλέστηκα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ελπίζουμε να μην υπάρξει η μανία της πλειοψηφίας αλλά να γίνει κάτι για το καλό του θεραπευτικού τουρισμού και που θα πρέπει να λειτουργούν όλο το χρόνο, για την υγεία για την ανάπτυξη και κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας.