Εταιρεία συμβούλων στρατηγικής ανάπτυξης ανέλαβε την μελέτη για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας

0

Εταιρεία συμβούλων στρατηγικής ανάπτυξης ανέλαβε την μελέτη για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας

Μέχρι την 28η Απριλίου 2026 έχει προθεσμία η δημοτική αρχή για να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» προηγούμενων διοικήσεων και να ματαιώσει την επιχειρούμενη «απαλλοτρίωση» του ιστορικού μνημείου των ιαματικών Πηγών Καλλιθέας υπέρ της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» κατά τα πρότυπα του υπερταμείου.
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», χωρίς τις αναμενόμενες αντιδράσεις, παρά την ομοβροντία διαμαρτυριών από τους βουλευτές του νομού και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, ψηφίστηκε και επικυρώθηκε με τη δημοσίευσή του στο αριθμ. Φύλλου 250Α της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 23η Δεκεμβρίου 2021 ο Νόμος 4875/2021 με τίτλο «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», που προβλέπει, μεταξύ άλλων τη σύσταση, ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» κατά τα πρότυπα του υπερταμείου για τη διαχείριση όλων των ιαματικών πηγών, συμπεριλαμβανομένης και της Καλλιθέας!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της παρ. 3β του άρθρου 17 που προβλέπει ο Ν. 4875/2021 έπρεπε να έχει εκδοθεί ως την 23η Ιουνίου 2023.
Ο Δήμος Ρόδου εξέδωσε την σχετική απόφαση την 28η Απριλίου 2022 και πλέον οφείλει η αναπτυξιακή εταιρεία του να υποβάλει στην Ι.Π.Ε., εντός τεσσάρων (4) ετών από την έκδοση της απόφασης αυτής, οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου, στην οποία να περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, να δίνονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και να παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης.
Τα έργα αξιοποίησης ολοκληρώνονται μέσα σε προθεσμία δέκα ετών από την έκδοση της ως άνω αναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί αξιοποίησης.
Η δημοτική αρχή έχει μέσω της ΔΕΡΜΑΕ αναθέσει στην εταιρεία Noisis A.E. που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη με νόμιμο εκπρόσωπο τον κ. Γεώργιο Νικητίδη το συγκεκριμένο έργο και τα πρώτα στοιχεία της μελέτης αναμένεται να υποβληθούν άμεσα.
Τίτλος της υπηρεσίας που ανατέθηκε είναι η «παροχή τεχνικών υπηρεσιών συμβούλου για τη διερεύνηση της οικονομικής βιωσιμότητας και των τεχνικών χαρακτηριστικών για την αξιοποίηση του Μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας».
Αναλυτικότερα θα παρασχεθούν υπηρεσίες εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού συμβούλου για την συγκέντρωση και επεξεργασία όλων των στοιχείων τα οποία θα αποτελέσουν τα δεδομένα για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης βιωσιμότητάς του ώστε με το μέγιστο δυνατό αντικειμενικό τρόπο, να γίνει:
Συλλογή και παρουσίαση των χαρακτηριστικών της περιοχής, (γεωγραφική θέση, χρήσεις γης, οδικό & συγκοινωνιακό δίκτυο), κλαδικά στοιχεία τουρισμού.
Ανάπτυξη σεναρίων για τον τρόπο που θα αναπτυχθεί και θα λειτουργεί το μνημείο των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας. Με βάση τον προσδιορισμό της επιθυμητής δυναμικότητας του έργου θα ακολουθήσει διερεύνηση των εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας και θα εκτιμηθούν οι λοιπές συνιστώσες που θα πρέπει να εξασφαλιστούν για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του.
Παραδοτέα αποτελούν:
Α. Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και προτάσεις βέλτιστης αξιοποίησης των Ιαματικών πηγών Καλλιθέας.
Περιγραφή των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων και χρήσεων τους και προτεινόμενες χρήσεις σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν για την περιοχή ενδιαφέροντος όπως επιτρεπόμενες χρήσεις γης, δασικός ή μη χαρακτήρας του γηπέδου, προστασίας λόγω της ιστορικότητας και μνημειακότητας του χώρου κ.α. Στο πλαίσιο της ανωτέρω διαδικασίας θα εξετασθούν οι ακόλουθες παράμετροι:
I. Ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου και των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων (τίτλοι κυριότητας, πιστοποιητικά μεταγραφής υποθηκοφυλακείου ή βεβαιώσεις καταχώρισης εγγραπτέας πράξης κτηματολογικού γραφείου, ύπαρξη βαρών κ.α.).
II. Πολεοδομική αδειοδότηση ή έγγραφα για τη νομιμότητα των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και των χρήσεων τους.
III. Καταγραφή όλων των δυνατών εμπορικών χρήσεων π.χ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα, παροχή υπηρεσιών λουτροθεραπείας (SPA), χώρος εκδηλώσεων, εκθεσιακός χώρος, αμφιθέατρο.
IV. Απαιτούμενες εγκρίσεις φορέων, βεβαιώσεις μηχανικών και περιορισμοί δόμησης λόγω καθεστώτων προστασίας όπως δασικός χαρακτήρας, περιορισμοί λόγω αρχαιολογίας, επιτρεπόμενες χρήσεις γης κ.α.
V. Ανάλυση των νομικών, τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων για την πλήρη ανάπτυξη των προτεινόμενων χρήσεων μέσω ιδιωτικού οικονομικού φορέα, με ιδιαίτερη έμφαση στον χρόνο και στην εκτίμηση κόστους κατασκευής των απαιτούμενων υλικοτεχνικών υποδομών καθώς και στις παραμέτρους δημιουργίας σταθερών δομών λειτουργίας (αριθμός απαιτούμενου προσωπικού, εξειδίκευση, κόστη κ.α.).

Β. Μελέτη βιωσιμότητας επενδυτικού σχεδίου
I. Σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού εσόδων από την πλήρη ανάπτυξη των χρήσεων που τελικά θα επιλεγούν, λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους λειτουργίας (λειτουργικά κόστη).
II. Εκτίμηση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.
III. Εκτίμηση βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου – δείκτες αποδοτικότητας επένδυσης (IRR)