Αρχική Ενημέρωση πολιτών ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΗΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΗΝΗΣ

0

Ο Κ. Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το θέμα «”Spa” της αρχαιότητας με παραπλήσιο θεραπευτικό δάσος στην Κυλλήνη»

09 Οκτ 202019:03
Ο Κ. Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το θέμα «"Spa" της αρχαιότητας με παραπλήσιο θεραπευτικό δάσος στην Κυλλήνη»

Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά ιαματικά νερά σε διάφορες περιοχές της. Ωστόσο, πολλά από τα μέρη της που έχουν ιαματικά λουτρά δεν είναι πολύ γνωστά, ούτε στους Έλληνες αλλά ούτε και στους ξένους επισκέπτες. Ένα από τα άγνωστα αυτά μέρη είναι και οι ιαματικές πηγές των Λουτρών της Κυλλήνης, γνωστές από την αρχαιότητα. Εκεί, κατά
την αρχαιότητα, υπήρχαν Ιερά του Ασκληπιού, της Αφροδίτης αλλά και άλλων θεοτήτων.

Επίσης, εκεί υπήρχε υδροθεραπευτήριο, τόσο κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, όσο και μετέπειτα, όπως έχει αποκαλυφθεί από τα σωζόμενα ερείπια Ρωμαϊκών Λουτρών. Οι  ιαματικές πηγές του Κάστρου Κυλλήνης βρίσκονται επί της βορειοδυτικής παραλίας της Πελοποννήσου, η οποία ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και ακριβώς απέναντι από τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Απέχουν, δε, μόλις 6 χιλιόμετρα από την Κυλλήνη και 85 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Το δάσος, μάλιστα, το οποίο βρίσκεται γύρω τους χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση με αιωνόβια δέντρα και κυρίως ευκαλύπτους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, αφενός, για την αρχαιολογική προβολή του πάλαι ποτέ υδροθεραπευτηρίου (κοινώς λεγόμενου «spaª) της Κυλλήνης, και αφετέρου για την ανακατασκευή του, προκειμένου να γίνει το εν λόγω, κατά το εφικτό, λειτουργικό, ώστε να καταστεί πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων περιηγητών, παράλληλα με την ανάδειξη του παρατυχόντος   αξιοθαύμαστου   δάσους,   το   οποίο   βρίσκεται   κοντά   στο   άνω υδροθεραπευτήριο;

Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 9654/16.9.2020 Ερώτησης του Βουλευτή, κ· Κυριάκου Βελόπουλου, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής: Στην περιοχή των Λουτρών Κυλλήνης του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Π·Ε· Ηλείας σώζονται ερείπια μεγάλου λουτρικού συγκροτήματος των ρωμαϊκών χρόνων και αρχαιολογικά κατάλοιπα της ίδιας περιόδου. Ο πέριξ του ρωμαϊκού λουτρού χώρος έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός (ΦΕΚ 892/Β/26·05·1999)· Στον άμεσο χώρο του ρωμαϊκού λουτρού διατηρούνται εγκαταλειμμένα κτίρια παλαιότερων περιόδων χρήσης του χώρου. Σε μικρή απόσταση ρέουν φυσικές πηγές ιαματικών υδάτων, εντός δάσους ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που εξακολουθούν και σήμερα να χρησιμοποιούνται από επισκέπτες.

Το 1880 οι πηγές δόθηκαν για εκμετάλλευση στον Οργανισμό ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου), με αντάλλαγμα την κατασκευή δικτύου για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή πολυτελών κτηρίων και εγκαταστάσεων, πλατειών και λεωφόρων, καθιστώντας την περιοχή σημαντικό ευρωπαϊκού επιπέδου λουτρικό κέντρο. Το 1951, η εκμετάλλευση των πηγών πέρασε στον ΕΟΤ, οπότε και κατασκευάστηκε υδροθεραπευτήριο, ξενοδοχεία και camping στην περιοχή. Το 1998 η εκμετάλλευση της περιοχής αποδόθηκε στην εταιρεία “Λουτρά Κυλλήνης ΑΕ” του ομίλου της Grecotel και τότε χτίστηκαν και λειτουργούν υδροθεραπευτήριο και ξενοδοχεία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου θα συνεργαστούν με την εταιρεία “Λουτρά Κυλλήνης ΑΕ” για την εκπόνηση μελέτης συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και των λοιπών νεώτερων κτηρίων που βρίσκονται πλησίον, κατ’ εφαρμογή του όρου της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας με την επωνυμία “OLYMPIA RIVIERA RESORT”.

Η διαχρονική χρήση του χώρου και το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την χάραξη ενός σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανάδειξης του ρωμαϊκού λουτρού, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, με συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, όπως τον Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνη