Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ιαματικές πηγές που βρίσκεται στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή της βουλής προς ψήφιση από το υπουργείο τουρισμού. από τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη στην συνεδρίαση του συλλόγου στις 15/12/2021

0

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ιαματικές πηγές που βρίσκεται στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή της βουλής προς ψήφιση από το υπουργείο τουρισμού. από τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη στην συνεδρίαση του συλλόγου στις 15/12/2021

Θέλω να ενημερώσω το δ.σ. στη σημερινή συνεδρίαση 15/12/2021  ότι το νομοσχέδιο αυτό είχε δημοσιευθεί και από τον  προηγούμενο υπουργό τουρισμού  Θεοχάρη αλλά επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από τους δήμους το νομοσχέδιο  παρέμεινε για λίγο καιρό στα συρτάρια το νέο υπουργό τουρισμού.

Όπως έριξα μία ματιά στο νέο νομοσχέδιο αν είναι νέο η όχι και μάλλον  έγιναν μερικές τροποποιήσεις που αφορούν τη λειτουργία της εταιρείας ιαματικές πηγές Ελλάδας α.ε. και μερικές τροποποιήσεις για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών.
Η πρώτη τροποποίηση είναι ότι λουτροπόλεις  που έχουν  συμβάσεις από τον ΕΟΤ σε  δήμους είτε σε  ιδιώτες και που  έχουνε ειδικό σήμα λειτουργίας παραμένουν σε αυτούς μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Δεύτερον η εταιρεία που δημιουργείτε  Ι.Π.Ε.Α.Ε.  θα αποστείλει επιστολές προς τους δήμους που στην περιοχή τους έχουν ιαματικές πηγές με το ερώτημα εάν θα αναπτύξετε την ιαματική πηγή της περιοχής σας ή όχι και ημερομηνία είναι εντός τεσσάρων μηνών για την απάντηση από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου.
Σε περίπτωση που δεν απαντήσουν όλες οι  ιαματικές πηγές Ελλάδας πάνε στον παραπάνω οργανισμό . που είναι πλέον υπεύθυνη για την αξιοποίησή τους ή και την ενοικίαση τους.

Σε περίπτωση που ο Δήμος απαντήσει θετικά θα πρέπει μέσα σε τέσσερα χρόνια να έχει πρόταση μελέτης  τουριστική περιοχή κλπ  και συνέχεια η αξιοποίησή του να έχει μια προθεσμία για τα 10  επόμενα χρόνια

Η εταιρεία ιαματικές πηγές Ελλάδας από ότι φαίνεται με τις διάφορες τροποποιήσεις που έχουν γίνει συμφώνησε και η ΚΕΚΔΕ  όπου συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ο κάθε πρόεδρος τους όπως επίσης συμμετέχει και ο πρόεδρος του συνδέσμου δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδας

Ιαματικές πηγές Ελλάδας έχουνε έδρα την Αθήνα το κεφάλαιο είναι 5 εκατομμύρια το ενάμισι εκατομμύριο προέρχεται από την κεντρική ένωση δήμων Ελλάδας.
Η λειτουργία της εταιρείας είναι αρχικά πρόσληψη προσωπικού  επιστημονικοί συνεργάτες δικηγόροι ΚΛΠ .

Δεν ξέρουμε αν συμφωνούν οι Δήμοι  αυτό που λέει το νομοσχέδιο ότι 500μετρα γύρω  από  κάθε Λουτρόπολη  ο χώρος αυτός πηγαίνει σε αυτόν τον οργανισμό επικαλούμενη το νόμο όπως παλαιότερα του ΕΟΤ.

Μετά από αυτή τη σύντομη ενημέρωση μου χρειάζεται πολλή δουλειά να μπούμε σε κάθε λεπτομέρεια και κάθε τροποποίηση που γίνεται με παλιούς νόμους και καινούργιους νόμους  το δικό μας ερώτημα είναι ποια θέση μπορούμε να πάρουμε στο νέο νομοσχέδιο που σήμερα βρίσκεται στη βουλή και πάει για ψήφιση αν και πραότερα πήραμε θέση

Όπως όλοι γνωρίζουμε πολλές ιαματικές πηγές ανήκουν σε ιδιώτες στην τοπική αυτοδιοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ και λοιπά.

Είναι μία μπερδεμένη ιστορία αν αυτή η εταιρεία θα πάρει όλες αυτές τις ιαματικές πηγές που σήμερα οι περισσότερες δεν έχουνε ειδικό σήμα λειτουργίας.
Εμείς απλά καταδικάζουμε τη νέα αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης και το υπουργείο τουρισμού που ξαναφέρνει μία τεράστια γραφειοκρατία για την ανάπτυξη  του θεραπευτικού τουρισμού στην Ελλάδα και που δεν υπάρχει κάποιο απλοποίηση αυτής της ανάπτυξης.

Μπερδεύει και τους ιδιώτες μπερδεύει και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ  που έχει τις κύριες ιαματικές πηγές και αυτές όπως ξέρουμε ανήκουν στο Υπερταμείο και δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα μπορέσω να αλλάξω μία καθεστώς.

Τέλος για μας είναι αν συμφωνούν οι ΔΗΜΟΙ  με αυτό το νομοσχέδιο και  δεν ξέρω αν πρέπει εμείς να ξαναπούμε στο παιχνίδι των εντυπώσεων για μία νέα θέση του συλλόγου μας που παλαιότερα ήτανε όλες οι ιαματικές  πήγες να ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση .

Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός που πολλές σημαντικές πήγες που τους έχουν οι δήμοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση  και αρκετές είναι κλειστές.
Απλά εμείς δεν συμφωνούμε με αρκετούς από αυτούς τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που  όλο το πνεύμα είναι αυτός ο πλούτος να δοθεί σε ιδιώτες και όχι να είναι υπεύθυνοι οι δήμοι οι περιφέρειες.
Στην Ευρώπη πολλές λουτροπόλεις  ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και γύρω από την κάθε λουτρόπολη  οι ιδιώτες αναπτύσσουν τις άλλες αρμοδιότητες όπως είναι ξενοδοχεία restaurant καταστήματα κλπ .

Σας ευχαριστώ  ο πρόεδρος

  • ==========================================================
  • Σύσταση – Επωνυμία – Σκοπός – Λειτουργία – Εποπτεία – Διάρκεια – Έδρα 1.Συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυμη Eταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.) και διακριτικό τίτλο «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυμη Eταιρεία» (Ι.Π.Ε. A.E.). 2.Η Ι.Π.Ε. Α.Ε. έχει ως σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, καθώς και των εγκαταστάσεών τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα πεντακοσίων (500) μέτρων, η οποία ανήκει στη διαχείριση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και περιλαμβάνεται στην προστατευτική περιοχή γύρω από την πηγή, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 του ν. 4844/1930 (Α΄ 268) και τα οποία αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). H περιοχή του πρώτου εδαφίου λειτουργεί και ως ζώνη προστασίας του φυσικού πόρου. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται ο ν. 4602/2019 (Α΄ 45) περί έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας. Η αξιοποίηση των ανωτέρω εκτάσεων από την Ι.Π.Ε. Α.Ε. γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. 3.Το καταστατικό της Εταιρείας μπορεί να τροποποιείται και να κωδικοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. 4.Η Ι.Π.Ε. Α.Ε. λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας. Διέπεται από τον ν. 3429/2005 (Α΄ 314) περί δημόσιων επιχειρήσεων και 12 οργανισμών και συμπληρωματικώς από τον ν. 4548/2018 (Α΄ 104) περί αναμόρφωσης του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών, για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται ειδικώς. 5.Η εποπτεία της Ι.Π.Ε. Α.Ε. ασκείται από τον Υπουργό Τουρισμού. 6.Η διάρκεια της Ι.Π.Ε. Α.Ε. είναι πενήντα (50) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η διάρκειά της μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. 7.Η Ι.Π.Ε. Α.Ε. εδρεύει σε δήμο εντός της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος ορίζεται με το Καταστατικό της. Άρθρο 15 Μεταβίβαση περιουσιακών δικαιωμάτων 1. Στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας A
  • Στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυμη Eταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.) μπορούν να μεταβιβάζονται, περιέρχονται και παραχωρούνται: α) η χρήση, η διοίκηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, των εγκαταστάσεων που λειτουργικά συνέχονται με τους πόρους και τις πηγές, καθώς και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα πεντακοσίων (500) μέτρων και κάθε φύσεως δικαιώματα και κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα που αφορούν τους φυσικούς ιαματικούς πόρους και τις πηγές, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Η μεταβίβαση των ως άνω περιουσιακών δικαιωμάτων γίνεται με την κοινή απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 25