Δραματική αύξηση των νεκρών από τον σεισμό στο Αφγανιστάν. την συμπαρασταση του συλλογου προς τους σεισμοπληκτους

0

Δραματική αύξηση των νεκρών από τον σεισμό στο Αφγανιστάν

Νεότερες πληροφορίες από την ασιατική χώρα αναφέρουν πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τα φονικά Ρίχτερ έφτασαν τους χίλιους.

Οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης το Αφγανιστάν -κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ- έφτασαν τους 1000, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 610 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, δήλωσε ο Μοχάμαντ Νάσιμ Χακάνι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών των Ταλιμπάν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αναφορές για νεκρούς στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαρχάρ και Χοστ, ενώ οι αρχές συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί.

Οι προσπάθειες διάσωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες αφού πολλοί διεθνείς οργανισμοί βοήθειας εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν πέρυσι.

Στην Καμπούλ, ο πρωθυπουργός Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο για να συντονίσει την προσπάθεια παροχής βοήθειας για τα θύματα στην Πάκτικα και στο Χοστ.

Το επίκεντρο του σεισμό εντοπίζεται κοντά στην πόλη Χοστ, νότια της πρωτεύουσας, Καμπούλ, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ.


Το 2015, ένας μεγάλος σεισμός που έπληξε τα βορειοανατολικά της χώρας σκότωσε πάνω από 200 ανθρώπους στο Αφγανιστάν και στο γειτονικό βόρειο Πακιστάν. Ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ το 2002 σκότωσε περίπου 1.000 ανθρώπους στο βόρειο Αφγανιστάν. Και το 1998, ένας άλλος σεισμός της ίδιας ισχύος και οι μετασεισμοί στο απομακρυσμένο βορ