ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

0

Κινητικότητα γύρω από το θέμα της αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων εδώ και 15 χρόνια λουτρών Θέρμης – Τι λένε στη Voria.gr Ζέρβας και Παπαδόπουλος

Φέτος συμπληρώνονται σχεδόν δεκαπέντε χρόνια εγκατάλειψης καθώς για τελευταία φορά είχαν λειτουργήσει το 2008. Έκτοτε τα περίφημα λουτρά Θέρμης παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου, με τη σημερινή εικόνα τους να μη θυμίζει σε τίποτε το παλιό λαμπρό παρελθόν τους. Παρότι είναι γνωστά ως λουτρά Θέρμης, καθώς βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του ομώνυμου δήμου, ιδιοκτησιακά ανήκουν στον δήμο Θεσσαλονίκης, άλλο ένα από τα πολλά ελληνικά παράδοξα. Το λουκέτο υπήρξε επιλογή της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου η οποία, αρκετά χρόνια πριν από το οριστικό κλείσιμό τους το 2008, τα είχε ουσιαστικά εγκαταλείψει στην τύχη τους.

Ακολούθησε μια δεκαετία αδράνειας από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη η οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το θέμα της αξιοποίησης των λουτρών παρότι είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ορισμένους επιχειρηματίες. Επίσης, επί ημερών Μπουτάρη υποβλήθηκε πρόταση στον δήμο Θεσσαλονίκης από τον δήμο Θέρμης, να αναλάβει εκείνος την αξιοποίηση των λουτρών, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει πολλαπλώς την περιοχή. Η πρόταση, ωστόσο, απερρίφθη.

Αλλά ούτε και η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα πήρε ζεστά την υπόθεση, τουλάχιστον αυτά τα πρώτα δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, παρατηρείται κινητικότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτό συνετέλεσε και ένα τελεσίγραφο, από πλευράς κυβέρνησης, καθώς πριν από λίγους μήνες συστάθηκε μία ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδας” (ΙΠΕ) στη διαχείριση της οποίας προβλέπεται να περιέλθουν υποχρεωτικά όλα τα λουτρά και οι ιαματικές πηγές εφόσον διαπιστωθεί ότι οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν. Μάλιστα, η προθεσμία εντός της οποίας καλούνται οι δήμοι να αποδείξουν ότι διαθέτουν σχέδιο για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών λήγει στις 30 Ιουνίου.

Αυτό λειτούργησε σαν καμπανάκι στον δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος δεν θα ήθελε να δει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του να περιέρχεται στη διαχείριση της ΙΠΕ ή του “υπερταμείου των λουτρών”, όπως το αποκαλούν ορισμένοι. Τη βούληση αυτή εξέφρασε, μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Ζέρβας.

Μνημόνιο συνεργασίας

«Πράγματι έχουμε αυτόν τον καινούργιο νόμο ο οποίος προβλέπει ότι εάν έως τις 30 Ιουνίου δεν υπάρξει σχέδιο αξιοποίησης των λουτρών, η διαχείρισή τους θα περάσει στην ΙΠΕ. Επειδή αυτή τη στιγμή ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία ωριμότητα ως προς την αξιοποίηση των λουτρών, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε με τον δήμο Θέρμης, επειδή διοικητικά υπάγονται εκεί τα λουτρά και, επομένως, ό,τι άδεια θα χρειαστεί, θα εκδοθεί από τον δήμο Θέρμης, μια κοινή προσπάθεια για την αξιοποίησή τους», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Προς αυτόν τον σκοπό υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες συναντήσεις του κ. Ζέρβα με τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο όπου συμφωνήθηκε να υπογραφεί μεταξύ των δύο δήμων ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα έχει ως βασικό στόχο την «αποκατάσταση και επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών Θέρμης, καθώς και τη συνολική αναβάθμιση του ακινήτου στο οποίο βρίσκονται τα λουτρά». Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, το μνημόνιο έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «η πρώτη κίνηση που θα κάνουμε θα είναι να αναθέσουμε σε εξειδικευμένη εταιρεία να εκπονήσει μία μελέτη βιωσιμότητας η οποία θα μας δείξει το τι πρέπει να γίνει για την αξιοποίηση των λουτρών. Η μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη το αργότερο μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να προλάβουμε την προθεσμία της 30ης Ιουνίου».

Οι δύο δήμοι δεν πρόκειται ασφαλώς να αναλάβουν οι ίδιοι τη λειτουργία των λουτρών. «Προφανώς θα πάμε σε μία σύμβαση παραχώρησης σε έναν επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει όλο το κόστος ανακατασκευής των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία των λουτρών για κάποιες δεκαετίες», αναφέρει ο κ. Ζέρβας.

Τη σταθερή βούληση του δήμου Θέρμης να αξιοποιηθούν τα λουτρά επισημαίνει, μιλώντας στη Voria.gr, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. «Τα λουτρά Θέρμης εδώ και πολλά χρόνια έχουν απαξιωθεί και έχουν ερημώσει. Φυσικά όχι με ευθύνη της σημερινής διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Υποβαθμίστηκε όλη η περιοχή και ένας πολύ σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος, μένει ανεκμετάλλευτος, σε μια περιοχή πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη, καθώς απέχουν μόλις είκοσι λεπτά από την πόλη. Ο δήμος Θέρμης πάντα έκανε προτάσεις προς τις εκάστοτε διοικήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για να προχωρήσει η αξιοποίηση των λουτρών. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν αυτές μας οι προσπάθειες. Νομίζω ότι τώρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και με τη θετική στάση και θέληση για συνεργασία του σημερινού δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα έχουμε στόχο να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των λουτρών για το καλό και της περιοχής της Θέρμης και της πόλης της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει πως «παράλληλα με την αναβάθμιση και τη λειτουργία των λουτρών θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή που αφορούν πρόνοια και τουρισμό, παρεμφερείς και συνοδές με τα λουτρά. Και να αναπτυχθεί μια πολύ μεγάλη οικονομική δραστηριότητα που θα αναβαθμίσει την περιοχή, αλλά και θα συνεισφέρει και σε επίπεδο απασχόλησης. Όλα αυτά θα τα δούμε μαζί με τον δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργ

Πηγή: https://www.voria.gr/article/simmachia-ton-dimon-thessalonikis-ke-thermis-gia-tin-axiopiisi-ton-loutron